Нови скандал министарке спољних послова у Савјету министара БиХ: Турковићева моли Турску да лобира за чланицу тима Орићеве одбране

Александар Стојановић
Нови скандал министарке спољних послова у Савјету министара БиХ: Турковићева моли Турску да лобира за чланицу тима Орићеве одбране

САРАЈЕВО - Министарка спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила је писмо министру спољних послова Турске Мевлуту Чавашоглуу у којем позива ову државу да преузме лобирање за именовање судије Суда БиХ Јасмине Ћосић Дедовић за судију Међународног кривичног суда у Хагу, сазнаје “Глас Српске”.

Ово писмо, које је у посједу нашег листа, послато је 9. новембра, а како су нам објаснили извори добро упућени у дипломатска дешавања, Турковићева у овом случају користи сва парадипломатска средства, јер Бошњаци имају посебан интерес да Ћосић Дедовић буде именована.

- Овако понашање Бисере Турковић представља још један скандал и антиуставно дјеловање њеног министарства, а овакви поступци наишли су на негативне реакције дипломата других држава и сви су изненађени да се један министар овако понаша - рекао је извор.

Ћосић Дедовић је као кандидата предложио Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ, али она није добила сагласност Предсједништва БиХ, јер је била члан одбране Насера Орића.

Након одбијања сагласности од стране Предсједништва Бисера Турковић је уз подршку Шефика Џаферовића и Жељка Комшића преузела обавезу да лобира за њено именовање.

- Овај случај представља један од највећих дипломатских скандала у овом мандату. Спољна политика је у надлежности Предсједништва, али Турковићева то игнорише и од почетка лобира да Ћосић Дедовић буде именована. Судије Међународног кривичног суда се именују у Њујорку и она тамо није наишла на подршку, јер јој је указано да је потребна сагласност свих народа и она се сада окренула Турској, ваљда очекујући да ће они успјети да убиједе друге државе да прихвате ову кандидатуру - рекао је извор “Гласу Српске”.

Он додаје да су овакви поступци неозбиљни и према БиХ, али и према Турској, као великој и озбиљној држави.

- Турковићева понижава државу у чију самосталност се толико куне, а оваквим поступком су изненађени и сами Турци. Она то ради уз подршку своје странке и два члана Предсједништва, при томе заобилазећи уставни поредак, а с друге стране писмо које је послала је на нивоу ученика основне школе и омаловажава дипломатију БиХ у свијету - рекао је извор.

Чланица Комисије за спољне послове Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је за “Глас Српске” да из кабинета Турковићеве редовно долази скандал за скандалом, а то је резултат чињенице да њену политику не креира Предсједништво, него СДА.

- Ово је велика борба за именовање кадрова ове странке, а знамо шта би значило постављање њиховог кадра на овако важну функцију. И овај нови потез министарке Турковић биће још један примјер лошег и својевољног дјеловања њеног кабинета, о чему ће бити расправљано и на сједници Дома народа по иницијативи коју сам ја покренула - рекла је Мајкићева.

Додик

На злоупотребу дипломатских процедура од стране министарке спољних послова Бисере Турковић у мају упозорио је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Неприхватљив је начин да се злоупотребљавају процедуре - рекао је тада Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана