Нови домови за страдале у клизиштима

Nezavisne.com
Нови домови за страдале у клизиштима

Бањалука - На подручју општине Лопаре у суботу ће почети активности на изградњи пет стамбених јединица за породице чије су куће уништене у клизиштима.

 

За овај пројекат добијено је 250.000 евра од Фонда дијаспоре за матицу.

Прецизирала је ово данас предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић након састанка чланова Управног одбора Фонда солидарности Републике Српске.

Према њеним ријечима, ова средства намијењена су и за реализацију још четири пројекта у општинама Зворник, Нови Град, Челинац и Шамац.

Цвијановићева је истакла да је у реализацији пројекта у Лопарама укључен UNDP, а Дирекција за обнову и изградњу РС биће координатор у име Владе РС.

“Изградња кућа у Лопарама биће пилот пројекат, односно увод, у реализацију великог пројекта изградње 150 кућа у неколико општина у Српској за породице чије су стамбене јединице уништене у клизиштима, а коју Фонд солидарности реализује заједно с UNDP-ом”, додала је Цвијановићева.

“UNDP је доставио потребне информације које су усвојене на данашњој сједници. Биће проведене одређене процедуре, односно анкете да би се видјело који корисници ће потврдити такав начин збрињавања”, казала је Цвијановићева.

Она је напоменула да је до сада 100 породица потврдило да на овакав начин жели ријешити стамбене проблеме.

“У реализацији пројекта изградње 150 кућа локалне заједнице су дужне обезбиједити земљиште и прикључке, а Фонд солидарности ће учествовати са двије трећине и UNDP са трећином неопходних средстава”, навела је она.

Шеф Канцеларије UNDP-а у Бањалуци Горан Вукмир је нагласио да су направљени конкретни кораци у рјешавању горућих проблема у општинама које су страдале у прошлогодишњим поплавама.

“Руководство општине Лопаре предложило је пет породица које су остале без имовине у прошлогодишњим поплавама за изградњу стамбених јединица. UNDP је у договору с институцијама Српске кренуо у припрему пројекта изградње 150 стамбених јединица”, рекао је Вукмир и нагласио да ће се након детаљних анализа на терену знати укупна вриједност радова.

О “Космосу” са стратешким партнером

Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић истакла је да је Влада РС анализирала ситуацију у “Космосу” већ неколико пута, а и на данашњој сједници Владе РС је разматрана.

“Оно што се дешава у 'Космосу' је ситуација која се мора ријешити. Ресорно министарство активно ради на томе, а разговара се и са једним озбиљним стратешким партнером”, нагласила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана