Нове трзавице међу функционерима најјаче опозиционе партије: СДС нагризен изнутра циља побједу на изборима

Александар Стојановић
Нове трзавице међу функционерима најјаче опозиционе партије: СДС нагризен изнутра циља побједу на изборима

БАЊАЛУКА - Општи избори се приближавају, а у Српској демократској странци (СДС) на површину излазе нови сукоби и трзавице између чланова врха странке. Иако најављују побједу на предстојећим изборима, аналитичари и саговорници “Гласа Српске” кажу да руководство прво мора консолидовати странку на унутрашњем плану.

Прво се прошле седмице народни посланик СДС-а Давор Шешић обрушио на бившег лидера ове странке Младена Босића истичући да Босић лобира међу партијским колегама да он буде искључен из странке.

- Сљедећи пут кад буде захтијевао да будем искључен из странке, Босић би прво требало да тражи своје искључење због свих прелетача које је створио и тако омогућио СНСД-у да влада још осам година - написао је Шешић тада на друштвеним мрежама.

Посљедње трзавице десиле су се у петак, када је замјеник предсједника странке Милан Радовић оптужио Шешића да је највећи кривац за лоше стање у градском одбору ове странке у Бањалуци.

- Много квалитетних људи се удаљило или отишло из странке захваљујући њему и његовом односу према њима. Он је од странке добио све, док странци ништа није дао. Никада у животу није радио ништа, сматрајући да је странка дужна да му обезбиједи посланичко мјесто -  рекао је Радовић.

Предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић у изјави за “Глас Српске” каже да је видљиво да је међуљудске односе потребно разбистрити, али унутарстраначким дијалогом, а не преко медија.

- Не ради се о размимоилажењу о политичким питањима, али очигледно да постоје различити лични ставови и размишљања двојице функционера странке. Постоји начин да се ствари превазиђу и треба настојати да тако буде. Лично ћу дати допринос да до тога дође уколико је то могуће, а ако није, онда су то већ неке друге ствари које подлијежу одлукама органа странке - истакао је Миличевић.

Професор Универзитета у Источном Сарајеву и бивши члан Главног одбора СДС-а Драго Вуковић каже за “Глас Српске” да је један од разлога за лоше стање у овој странци и тај што не постоје никакви критеријуми приликом кадрирања и нових чланова.

- То смо имали и раније, када су неки људи улазили у Предсједништво одмах по учлањењу, а касније су прешли на другу страну и то имамо и данас. Не постоји никакав критеријум - рекао је Вуковић.

Он додаје да је странка нарушена изнутра и да се није успјела трансформисати у модерну странку, те да унутрашњи конфликти одавно нагризају СДС.

- Та странка живи као идеја и даље, али проблем је што не живи у самом СДС-у. То је партија чије руководство није стало пред огледало и упитало се шта она представља данас. Имају очигледне слабости, изгубили су Добој који им је био бастион и једног одборника у Бањалуци, а онда чујете да лидер каже како ће побиједити на изборима - истакао је Вуковић.

Политички ријалити

Милан Миличевић каже да је добро да постоје различита мишљења и ставови у странци, али да није добро да такве ствари излазе у јавност.

- Некада мора и до тога доћи, али, генерално, није добро. Јавност не треба да буде оптерећена тим стварима и тај политички ријалити који је заживио код нас треба избјећи, како у унутарстраначким, тако и у међустраначким односима - рекао је Миличевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана