“Новчане муле” ван домета полиције

 Маријана Миљић Бјеловук
“Новчане муле” ван домета полиције

БАЊАЛУКА - Све више лица у БиХ налази се у улози “новчаних мула”, а ти посредници за пренос незаконито стеченог новца већ су под лупом домаћих безбједносних и правосудних институција.

У улози “новчаних мула” могу се наћи физичка лица која нису свјесна да чине кривично дјело или, пак, они који су заиста склони тим радњама. Такође, у истој улози могу бити и социјално угрожена лица и они који за обећану провизију подижу новац и предају га организатору превара.

У извјештају о раду финансијско-обавјештајног одјељења Агенције за истрагу и заштиту (СИПА) наведено је да је настављен тренд кориштења лица из БиХ у улози “новчаних мула” за приливе новца на њихове рачуне у БиХ из почињених превара у иностранству.

- Заступљене су и појаве које индиректно указују на разне врсте превара, од крађе идентитета, фалсификовања докумената, до злоупотребе овлаштења, превара у привреди, недозвољеној трговини, укључујући и рачунарске преваре на штету правних лица из БиХ. Све те преваре за посљедицу имају вршење трансакција у корист рачуна отворених у иностранству за куповину робе која никада не буде испоручена, а продавац из иностранства не прими уплаћени новац већ он буде дозначен на ино-рачун који припада “новчаним мулама” - наведено је у истом извјештају.

На питања “Гласа Српске” које смо прослиједили на адресу СИПА колико је таквих случајева забиљежено у 2021. и овој години у БиХ нисмо добили одговор. Такође нису одговорили ни на питања из којих све земаља је пребациван новац на рачуне лица у БиХ и који је највећи износ пребаченог новца на рачуне “новчаних мула”.

Са друге стране, поручили су да су у претходном периоду поступили по неколико захтјева Тужилаштва БиХ због лица у БиХ која су се нашла у улози “новчаних мула”.

- О извршеним провјерама сачинили смо извјештај који је достављен Тужилаштву - навели су у СИПА.

Стручњаци појашњавају да је на појаву све више “новчаних мула” утицало негативно окружење.

- Добар дио људи у том социјалном окружењу настоји да без много посла дође до новца. Свему томе је допринијела наша прошлост, од несрећног рата те непостојања чврсте државе и контролних органа који на вријеме не спречавају ту појаву, а ту је и сиромаштво - наводи економиста Александар Љубоја.

У откривању ових кривичних дјела, финансијско-обавјештајно одјељење СИПА сарађује с банкама, односно Удружењем банака БиХ, те са Федералном управом полиције и Министарством унутрашњих послова РС. То одјељење сарађује и са страним финансијско-обавјештајним јединицама и тијелима за спровођење закона. У случају да физичка и правна лица сматрају да су постала жртва преваре, потребно је да без одлагања обавијесте финансијску институцију преко које су обавили трансфер новца, као и најближу полицијску управу.

Европол

Европол је прошле године од септембра до краја новембра провео интернационалну операцију чији је циљ био спречавање новчаних трансакција у којима се користе “новчане муле”, а служе за прање новца кроз разне пројекте. У тој интернационалној операцији која је спроведена у 27 земаља идентификовано је 18.000 “новчаних мула” те ухапшено 1.803 особе које се сумњиче за разне врсте интернет превара и прање новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана