Новаковић Бурсаћ: Један у низу саморекламних потеза Станивуковићеве недорасле политике

Срна
Новаковић Бурсаћ: Један у низу саморекламних потеза Станивуковићеве недорасле политике

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оцијенила је да посјета градоначелника Сарајева Бењамине Карић и њен сусрет са Драшком Станивуковићем представља само један у низу испразних, саморекламних и потенцијално штетних потеза недорасле политике градоначелника Бањалуке.

"Наравно да треба мислити на будућност и градити добре односе у окружењу, али је суштински битно на којим основама се то ради. Уколико је 'улазница' за неку лепршаву и свијетлу будућност, какву су нам јуче покушали својим наступом да дочарају двоје градоначелника, прихватање сарај-чаршијских наратива и по њима креиране 'истине' о нашој прошлости и садашњости, бојим се да ћемо остати уковани у мјесту или брзо стићи до неког новог сукоба, ма како се неки трудили да нам докажу како баш они, попут штафете младости, доносе свијетлу будућност", рекла је Бурсаћева Срни реагујући на јучерашњи сусрет Станивуковића и Карићеве у Бањалуци.

Она је позвала Станивуковића да грађанима Бањалуке и Републике Српске презентује какву ће тачно корист имати од сусрета са градоначелником Сарајева.

"Да ли ће помоћи да се пронађе барем неко од 280 сарајевских Срба који се воде као нестали, и да ли ће се нешто десити у правцу уклањања срамног натпис који цијели српски народ квалификује као злочиначки? Хоће ли градоначелница Карић коначно дозволити породицама жртава Добровољачке улице да поставе спомен-плочу и прислуже свијеће на мјесту страдања њихових најмилијих? Је ли било приче о томе шта ће јучерашња гошћа урадити како би се Српској православној цркви вратила имовина у центру Сарајева, и о томе да се промијени назив Улице Зелених беретки у којој се налази сједиште Митрополије дабробосанске, као и имена бројних других улица у Сарајеву чији називи вријеђају српски народ", упитала је Бурсаћева.

Она је оцијенила уколико не буде одговора на барем једно од наведених питања, јучерашњи сусрет ће остати упамћен као изрежирана, монтирана и спонзорисана епизода додворавања некаквим менторима и спонзорима који су склони да под тепих сакрију све проблеме и питања која поставља српски народ у БиХ.

"Добро је што већ годинама не постоје проблеми у вези са имовином Бошњака у Бањалуци и што се завршава обнова свих у рату порушених богомоља, међутим, под тепихом су још бројни и огромни проблеми које сарајевски Срби имају данас више него икад у покушајима да у посјед врате своју имовину и да у Сарајеву не живе као грађани трећег реда", поручила је Новаковић Бурсаћ.

Она је додала да је потпуно јасно да неким иностраним спонзорима лијепо звуче поруке да треба мислити на будућност и градити нормалне односе.

"Није тешко подржавати такве поруке, само када би оне биле истините и засноване на реалним чињеницама, а не шарена лажа и представа за јавност. За грађење здравих, стабилних и дугорочно добрих односа у БиХ суштински битна основа је истина. Истина је често болна и тешка, али ако ње нема, неће нам помоћи хиљаде пи-ар стручњака, стотине издашних страних донатора, десетине паркова, чесми и умивања /са или без сапуна, свеједно/", закључила је Бурсаћева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана