Новац за хеликоптере стоји нетакнут

Горан Маунага
Новац за хеликоптере стоји нетакнут

Сарајево - У буџету Министарства одбране БиХ од 2013. године стоји нетакнуто 7,5 милиона КМ издвојених за ремонт хеликоптера Оружаних снага БиХ, а иако тај новац никада није утрошен, затражено је повећање буџетског оквира институција БиХ за 2018. годину у сврху куповине двије нове летјелице.

Представници Републике Српске оштро су се успротивили намјери надлежних у институцијама БиХ да фискални оквир БиХ за идућу годину буде увећан како би се обезбиједило 65 милиона КМ за куповину хеликоптера за Оружане снаге.

У одлуци Савјета министара БиХ од 12. децембра 2013. године, коју је потписао тадашњи предсједавајући Савјета министара Вјекослав Беванда, наводи се вишегодишњи пројекат ремонта четири хеликоптера у укупном износу од 7,48 милиона марака.

- Средства за реализацију тог пројекта биће обезбијеђена у оквиру одобреног буџета Министарства одбране БиХ у 2013. години. Са буџетске позиције издаци за текуће одржавање биће издвојено 980.000, са позиције инвестиционо одржавање опреме три милиона, а за инвестиционо одржавање објеката 3,5 милиона марака - наводи се у одлуци која је у посједу "Гласа Српске".

Наведено је да су за реализацију те одлуке задужени Министарство финансија и трезора и Министарство одбране.

Бивши министар финансија и трезора Никола Шпирић каже да се ради о неспособности спровођења тендера и тендерских процедура, што је довело до тога да хеликоптери четири године нису у функцији гашења пожара.

- Нажалост, они сад траже повећање буџетског оквира да купују нове хеликоптере, иако домаћа и међународна јавност траже да се јавна потрошња држи у оквирима, односно да се смањи. Али ту се ради о политичком захтјеву да дође до ширења буџетског оквира преко приче о куповини хеликоптера, као да је неко наиван - рекао је Шпирић.       

Додао је да су представници РС у институцијама БиХ дио те приче.

Члан Комисије Парламента БиХ за финансије и буџет Александра Пандуревић јуче није одговарала на телефонске позиве.

Министарство

Из Министарства финансија РС саопштено је да Српска подржава то да глобални фискални оквир буде усвојен у овогодишњим оквирима и противи се захтјевима за повећање издвајања средстава са заједничког рачуна за потребе институција БиХ.

- Став Српске подржао је и Међународни монетарни фонд у саопштењу у којем је наведено да би усвајање предложеног глобалног фискалног оквира представљало кршење аранжмана са том финансијском институцијом - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана