Немар и непажња озбиљан проблем у правосуђу

Ведрана Кулага
Немар и непажња озбиљан проблем у правосуђу

САРАЈЕВО - Судије и тужиоци у БиХ лани су оборили неславан рекорд и то по броју дисциплинских поступака који су покренути против њих, а изречено им је и више казни него годину раније, показали су најновији подаци Канцеларије дисциплинског тужиоца при Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ.

На њихову адресу су, према подацима које су доставили “Гласу Српске”, лани стигле 843 притужбе на рад судија и тужилаца у БиХ, што је за око 5,8 одсто мање у односу на број притужби примљених у 2018. години.

Покренуто је укупно 46 дисциплинских поступака, што је за 13 више него у 2018. години када су надлежни у свом извјештају навели да је то рекордан број од оснивања Канцеларије дисциплинског тужиоца.

Најчешћи разлози за покретање дисциплинских поступака против судија лани су били, како су навели у тој канцеларији, немар и непажња у вршењу службених дужности, због чега је отворено 16 поступака, и неоправдана кашњења што је био повод у 13 поступака. Слична је ситуација и када је ријеч о притужбама против тужилаца.

- Најчешћи разлози за покретање дисциплинских поступака против тужилаца су немар и непажња у вршењу службених дужности. Због тога је покренуто пет поступака - истакли су у канцеларији.

Највише поступака покренуто је на основу притужби предсједника судова и главних тужилаца. Таквих је био 15 случајева, а у 2019. години су окончана 42 дисциплинска поступка, од којих је 17 поступака покренуто 2018. године и 25 у прошлој години.

Изречено је укупно 37 дисциплинских мјера.

- Ради се о десет писмених опомена које се јавно не објављују, 15 јавних опомена, у десет случајева је смањена плата онима код којих је утврђена повреда дужности, а била су два разрјешења - потврдили су у канцеларији и додали да Закон о Високом судском и тужилачком савјету БиХ не познаје подјелу дисциплинских прекршаја на лакше или теже.

Према ранијим подацима из Канцеларије дисциплинског тужиоца, пријаве против судија и тужилаца подносиле су странке у поступку, учесници у поступку и адвокати, а закон предвиђа и да ова канцеларија може поступати на основу властите иницијативе.

Удио притужби које су поднијеле професионално ангажоване особе у правосуђу, односно руководиоци и запослени у судовима и тужилаштвима, те судије и тужиоци, у 2018. години је био четири одсто. Те притужбе, према подацима надлежних, традиционално имају и највећи степен основаности у односу на све друге подносиоце.

Највише притужби у претходним годинама у БиХ се односило на поступање судија у општинским, основним и кантоналним судовима, а дужина трајања поступака била је најчешћи окидач за улагање притужбе.

Бањалучки адвокат Милан Петковић каже да увијек има притужби на рад судија и тужилаца, али наглашава да је добро што ВСТС у посљедње вријеме покреће све више поступака због немара и неажурног поступања. Истиче да се, с друге стране, веома ријетко тражи изузеће, односно да предсједници судова уважавају те захтјеве.  

- Они би требало да преузму ту одговорност, а и сами грађани, односно они који су учесници у неком поступку више се не обраћају предсједницима судова, већ директно Канцеларији дисциплинског тужиоца и указују на неке од неправилности. Дужина поступка ће, надам се, бити ријешена у што краћем року у Српској јер је планирана израда нацрта закона о суђењу у разумном року - рекао је Петковић и додао, као један од примјера, да није логично да се двије године чека да суд пошаље одговор на тужбу.

Прилив притужби по годинама

2019.                              - 843

2018.                    - 895

2017.                    - 1.077

2016.                    - 919

2015.                    - 1.163

Изречене санкције у 2019. години

Јавна опомена     - 15

Писмена опомена         - 10

Смањене плате    - 10

Разрјешење                   - 2

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана