Нема мјеста за друге полиције на источној граници Српске

Ведрана Кулага
Нема мјеста за друге полиције на источној граници Српске

Бањалука - На територији Републике Српске до сада је евидентирано 3.300 илегалних миграната, што је скоро дупло више него током седам мјесеци лани, а надлежни истичу да неће дозволити да се крећу без надзора као и да нема говора о доласку припадника других полицијских агенција на источну границу.

Мигрантска криза, која готово двије године не попушта у БиХ, била је једна од тема о којима су расправљали министри у Републици Српској на сједници у понедјељак.

Пресјек стања на подручју Републике Српске направљен је у информацији о раду Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко њене територије које предводи директор Полиције РС Дарко Ћулум.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС потврђено је “Гласу Српске” да су од почетка ове године до краја јула пронашли и предали надлежним агенцијама са нивоа БиХ 3.300 миграната који су илегално ушли у БиХ, док је у истом периоду прошле године евидентирано 1.900 миграната. Највише их је пронађено на подручјима која покривају полицијске управе Бијељина, Приједор и Бањалука, а махом су поријеклом из Пакистана, Ирака и Сирије. Уписано је 14 кривичних дјела која су починили мигранти ове године. На тој листи су крађе, оштећење и одузимање ствари, разбојништво, повреда или скидање службеног печата или знака те нарушавање неповредивости стана.

Координационо тијело је, према наводима из информације, одржало шест сједница, а у документу су побројани закључци са сједнице половином јуна.

- Полиција Републике Српске и у идућем периоду неће дозволити кретање миграната без надзора. Полиција ће, у складу са споразумом, наставити да пружа помоћ Граничној полицији БиХ у заштити границе од преласка и спречавању уласка миграната те наставити да открива криминалне групе и појединце који кријумчаре људе - пише у информацији, а наведено је и да су 84 полицијска службеника из РС ангажована на испомоћи Граничној полицији.

Влада је упозната и да је Министарство безбједности БиХ упутило Савјету министара приједлог споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе којим је предвиђено да испомоћ Граничној полицији БиХ на источној граници пружају службеници Федералне управе полиције и кантоналних полицијских агенција, чиме би практично обављали послове на територији Српске. На састанку Координационог тијела - оперативног штаба за питања миграција у БиХ, представник МУП-а Српске је нагласио да је то неприхватљиво и такав одговор је упућен Министарству безбједности.

- Такав споразум Гранична полиција није тражила, нити постоје законски услови за доношење таквог споразума, јер министарство може захтијевати доношење само у случају проглашавања ванредне ситуације, а и тада искључиво на захтјев Граничне полиције БиХ - наведено је у информацији.

Потписан је, додају, споразум агенција Брчко дистрикта и четири кантона, према којем кантонални МУП-ови пружају помоћ у надзору, али искључиво на подручју своје територијалне надлежности и одговорности.

У информацији је дат осврт и на проблем непроцесуирања миграната због неутврђеног идентитета, а који су извршили кривично дјело или прекршај. Подсјетили су да је директор Полиције указао на то на Стратешком форуму руководилаца тужилаштава и полицијских тијела, након чега је закључено да је потребно досљедно примјењивати закон у процесуирању миграната и инсистирати на одређивању притвора за почињена тежа кривична дјела.

Мјеста проналазака миграната у 2019.

Полицијска управа Бијељина          -        803

Полицијска управа Приједор         -        626

Полицијска управа Бањалука         -        595

 

 

Земље поријекла миграната

Пакистан    -        33,2 %

Ирак           -        15 %

Сирија        -        12,3 %       

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана