Нема мјеста паници, временска прогноза повољнија

Срна
Нема мјеста паници, временска прогноза повољнија

Бањалука - Координациони тим Владе Републике Српске, који има задатак да прати ситуацију у вези са најављеним обилним падавинама и могућим поплавама, поручио је са данашњег састанка да нема мјеста паници, јер тренутна ситуација ни изблиза није као она из маја 2014. године.

Представници Републичког хидрометеоролошког завода информисали су Владу да су сви водостаји ријека у Републици Српској од јутрос у опадању, те да је јутрошња временска прогноза нешто боља у односу на претходне показатеље.

Највише кише очекује се у сјеверозападном и сјеверном дијелу Републике Српске, у коме би у периоду од 12. до 15. маја могло пасти између 120 и 150 литара кише по метру квадратном, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

С тим у вези очекује се раст водостаја свих ријека, а прије свега Уне и Сане.

“Становништво у сјеверном дијелу Републике Српске се упозорава на могућу појаву клизишта, па су начелници општина у том дијелу Републике дужни да на вријеме обавијесте и припреме становништво које се налази у зони клизишта”, наведено је у саопштењу.

На састанку координационог тима, којем је присуствовао и премијер Радован Вишковић, констатовано је да су све републичке службе у приправности и сталној комуникацији, док су све локалне заједнице обавијештене и дужне да предузму мјере из своје надлежности у складу са републичким Планом одбране од поплава и да се ставе у стање приправности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана