Нелегалне све одлуке ВСТС-а

Дарко Момић
Нелегалне све одлуке ВСТС-а

БАЊАЛУКА - Сједнице Високог судског и тужилачког савјета БиХ (ВСТС) у складу са чланом 11. став (5) Закона о ВСТС-у и чланом 12. став (1) и (2) Пословника ВСТС сазива предсједник ВСТС-а БиХ.

Ово се наводи у одговору ВСТС-а на питање нашег листа “ко је по Закону о ВСТС овлашћен за сазивање и заказивање сједница ове институције” чиме су практично потврдили да је ванредна сједница ВСТС-а која је заказана за сутра незаконита зато што је предсједник једини овлашћен да сазове сједницу, а ВСТС нема предсједника након што је Милан Тегелтија 16. децембра поднио оставку.

Члан 11. став (5) на који се позивају из Секретаријата ВСТС-а каже да “предсједник припрема дневни ред за сједнице Савјета, сазива сједнице и предсједава сједницама Савјета”, а члан 12. став (1) и (2) Пословника ВСТС гласе “предсједник сазива сједнице Савјета на основу распореда одржавања сједница” и “предсједник може сазвати ванредну сједницу Савјета у случају хитних питања или на захтјев најмање пет чланова Савјета”. То недвосмислено упућује на закључак да се ВСТС увукао у врзино коло незаконитости и да након оставке Милана Тегелтије ниједна сједница и одлука ове институције није законита.

Тегелтија каже да не одстоји одредба Закона о ВСТС на коју се може позвати ово тијело у образложењу правног основа за именовање члана ВСТС који ће представљати ВСТС и вршити дужност предсједника који је једини овлашћен да заказује сједнице, потписује акте и друге радње везане искључиво за функцију легално изабраног предсједника ВСТС-а.

- Сједнице ВСТС-а, па чак и ону на којој ће бити изабран нови предсједник може заказати само легално изабрани предсједник ВСТС и нико други. То овлашћење не може се повјерити никаквом одлуком ВСТС-а неком другом члану, као што се не може повјерити ни једно друго овлашћење које припада искључиво легално изабраном предсједнику ВСТС-а - категоричан је Тегелтија.

Према његовим ријечима, ВСТС не може у недостатку правног прописа који му то омогућава измишљати функције које ничим нису предвиђене нити прописане законом.

- ВСТС није законодавац и мора поступати искључиво на основу одстојећих законских одредби, а не измишљати функције каквих нема у закону. Према томе, јасно је да је ВСТС у блокади коју је сам произвео пропуштајући прилику да му ја као легално изабрани предсједник, прије оставке закажем нову сједницу на којој ће изабрати новог предсједника и потпредсједнике ВСТС-а, иако сам им то понудио када су доносили одлуку о томе када да предам оставку на протокол - каже Тегелтија.

Он истиче да је због тога сваки даљи рад и свака одлука ВСТС-а незаконита.

- Да би се ова блокада ријешила, преостаје само да се донесе измјена Закона о ВСТС-у и то је једини законит начин да се превазиђе ситуација у коју се довео ВСТС - закључује бивши предсједник ове институције.

Поступци

Поред проблема у вези са незаконитим сазивањем сједница ВСТС-а, ова институција онемогућена је да проводи нове дисциплинске поступке против судија и тужилаца.

Наиме, након подизања дисциплинске тужбе само предсједник ВСТС-а има овлашћење да именује дисциплинске комисије, а не могу се користити старе дисциплинске комисије које је именовао бивши предсједник, већ се морају именовати нове, а пошто нема предсједника, нема ко да их именује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана