Nelegalne sve odluke VSTS-a

Darko Momić
Nelegalne sve odluke VSTS-a

BANjALUKA - Sjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) u skladu sa članom 11. stav (5) Zakona o VSTS-u i članom 12. stav (1) i (2) Poslovnika VSTS saziva predsjednik VSTS-a BiH.

Ovo se navodi u odgovoru VSTS-a na pitanje našeg lista “ko je po Zakonu o VSTS ovlašćen za sazivanje i zakazivanje sjednica ove institucije” čime su praktično potvrdili da je vanredna sjednica VSTS-a koja je zakazana za sutra nezakonita zato što je predsjednik jedini ovlašćen da sazove sjednicu, a VSTS nema predsjednika nakon što je Milan Tegeltija 16. decembra podnio ostavku.

Član 11. stav (5) na koji se pozivaju iz Sekretarijata VSTS-a kaže da “predsjednik priprema dnevni red za sjednice Savjeta, saziva sjednice i predsjedava sjednicama Savjeta”, a član 12. stav (1) i (2) Poslovnika VSTS glase “predsjednik saziva sjednice Savjeta na osnovu rasporeda održavanja sjednica” i “predsjednik može sazvati vanrednu sjednicu Savjeta u slučaju hitnih pitanja ili na zahtjev najmanje pet članova Savjeta”. To nedvosmisleno upućuje na zaključak da se VSTS uvukao u vrzino kolo nezakonitosti i da nakon ostavke Milana Tegeltije nijedna sjednica i odluka ove institucije nije zakonita.

Tegeltija kaže da ne odstoji odredba Zakona o VSTS na koju se može pozvati ovo tijelo u obrazloženju pravnog osnova za imenovanje člana VSTS koji će predstavljati VSTS i vršiti dužnost predsjednika koji je jedini ovlašćen da zakazuje sjednice, potpisuje akte i druge radnje vezane isključivo za funkciju legalno izabranog predsjednika VSTS-a.

- Sjednice VSTS-a, pa čak i onu na kojoj će biti izabran novi predsjednik može zakazati samo legalno izabrani predsjednik VSTS i niko drugi. To ovlašćenje ne može se povjeriti nikakvom odlukom VSTS-a nekom drugom članu, kao što se ne može povjeriti ni jedno drugo ovlašćenje koje pripada isključivo legalno izabranom predsjedniku VSTS-a - kategoričan je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, VSTS ne može u nedostatku pravnog propisa koji mu to omogućava izmišljati funkcije koje ničim nisu predviđene niti propisane zakonom.

- VSTS nije zakonodavac i mora postupati isključivo na osnovu odstojećih zakonskih odredbi, a ne izmišljati funkcije kakvih nema u zakonu. Prema tome, jasno je da je VSTS u blokadi koju je sam proizveo propuštajući priliku da mu ja kao legalno izabrani predsjednik, prije ostavke zakažem novu sjednicu na kojoj će izabrati novog predsjednika i potpredsjednike VSTS-a, iako sam im to ponudio kada su donosili odluku o tome kada da predam ostavku na protokol - kaže Tegeltija.

On ističe da je zbog toga svaki dalji rad i svaka odluka VSTS-a nezakonita.

- Da bi se ova blokada riješila, preostaje samo da se donese izmjena Zakona o VSTS-u i to je jedini zakonit način da se prevaziđe situacija u koju se doveo VSTS - zaključuje bivši predsjednik ove institucije.

Postupci

Pored problema u vezi sa nezakonitim sazivanjem sjednica VSTS-a, ova institucija onemogućena je da provodi nove disciplinske postupke protiv sudija i tužilaca.

Naime, nakon podizanja disciplinske tužbe samo predsjednik VSTS-a ima ovlašćenje da imenuje disciplinske komisije, a ne mogu se koristiti stare disciplinske komisije koje je imenovao bivši predsjednik, već se moraju imenovati nove, a pošto nema predsjednika, nema ko da ih imenuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana