Утврђен програм централне манифестације у Доњој Градини

СРНА
Утврђен програм централне манифестације у Доњој Градини

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Централна манифестација поводом обиљежавања 79 од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац и његовог највећег стратиша Доње Градине биће одржана 12. маја у Спомен-подручју Доња Градина, одлучено је данас на састанку Организационог одбора општине Козарска Дубица за помен жртвама злочина-геноцида Независне Државе Хрватске /НДХ/.

Састанком је предсједавао предсједник Скупштине општине Владимир Рокић, а присуствовали су представници локалних институција, организација, установа и служби како би се обезбиједило да се изврше адекватне припреме на локалном нивоу, укључујући регулацију саобраћаја, уређење прилазних путева и комплекса Спомен-подручја Доња Градина, као и учешће грађана и ученика основних и средњих школа.

Потврђено је да ће 12. маја од јутарњих часова бити затворен саобраћај на међународном граничном прелазу Доња Градина - Јасеновац, а да ће се саобраћај према Доњој Градини одвијати у једном смјеру.

Дан раније, 11. маја, у Дому културе у Козарској Дубици биће одржана Меморијална академија под називом "Туга која траје цијели живот". Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном усташком логору Јасеновац током Другог свјетског рата убијено је 700.000 људи, међу којима је 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста.

У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце. Помен жртвама злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини један је од историјских догађаја који заједно обиљежавају Србија и Република Српска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана