Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС: Синдикалцима важан само њихов интерес

Драгана Орловић
Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС: Синдикалцима важан само њихов интерес

Штрајк упозорења који су крајем прошле седмице организовали поједини представници синдикалних организација које дјелују при “Жељезницама РС” потпуно је неоправдан и увјерен сам да поједини синдикални лидери више гледају своје интересе и позиције, него радника које заступају.

Рекао је то у интервјуу “Гласу Српске” министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић. Изненађен је, како каже, и разочаран ставовима неких лидера синдиката, због тога што је било договорено да због позитивног пословања тог предузећа радници добију управо стимулативни дио на плате, а не повећање плата. Наводи и да је он човјек код којег је контрапродуктивно када се постављају услови и уцјене.

- Са управом “Жељезница РС” ћемо спровести што смо и договорили о стимулацији на плате, а представници синдиката имају право на свој начин да воде борбу. Штрајк свакако није добар пут и не знам куда води - рекао је Трнинић.

ГЛАС: Како дугорочно ријешити проблем пословања “Жељезница РС”?

ТРНИНИЋ: Процесом реструктурисања, које већ иде веома добро. Према оцјени Свјетске банке, то је чак једно од успјешнијих реструктурисања које су водили. Први пут имамо потпуно профитабилно стање, веће изворне приходе, као и испуњење плана пословања, пребачаје плана производње и финансијског плана.

ГЛАС: Какви су планови када је у питању запошљавање у ЖРС? План је смањење броја запослених, али већ постоји и дефицит радника на појединим позицијама у том предузећу?

ТРНИНИЋ: Свјесни смо ризика да смањењем броја радника може доћи и до дисбаланса на појединим мјестима. План нам је, и у потпуности то испуњавамо - да ниједан радник не смије остати незбринут. У ЖРС-у је већ мање 640 радника, а ниједан није остао незбринут. Сви су или пензионисани, отишли уз отпремнину, или на лични захтјев. Стално пратимо ситуацију и тамо гдје се појави мањак радника на појединим позицијама, расписаћемо конкурсе за посао, да бисмо надокнадили потребни кадар. У сваком случају, настављамо и са планираним смањењем запослених.

ГЛАС: Да ли је постигнут званичан договор у вези с летовима на релацији Техеран - Бањалука? 

ТРНИНИЋ: Потпуна је дезинформација да је и постојала идеја о увођењу линије из Бањалуке за Техеран. Била је само иницијатива једног тур-оператера да се отворе летови из Кине, са различитих дестинација, као што су Пекинг или Шангај. Техеран се помињао само као помоћни аеродром, гдје бисмо досипали гориво, али ту не би било ни изласка ни уласка са аеродрома. Међутим, све то је неко злоупотријебио и објавио - отвара се линија Техеран - Бањалука.

ГЛАС: Али Дирекција за цивилно ваздухопловство потврдила је да је издала дозволу иранској компанији “Махан ер” за чартер летове на релацији Техеран - Бањалука!?

ТРНИНИЋ: Није спорно и ако је издата дозвола тој компанији, али не постоји никакав договор са ресорним министарством, као ни са “Аеродромима РС”. На примјер, и “Контики” организује летове за Грчку или Турску, али за њих ангажује “Ер Србију”.

ГЛАС:  Значи, нема договорених летова из Бањалуке за Техеран?

ТРНИНИЋ: Нема.

ГЛАС: Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да постоји заинтересованост за увођење авионске линије између БиХ и Русије. Колико би то било значајно за Српску?

ТРНИНИЋ: Потпуно смо промијенили приступ развоју “Аеродрома РС”, што је већ и видљиво - јер смо удесеторостручили број путника. Циљ нам је да и даље напредујемо, а за то су нам, наравно, потребне нове линије. У том погледу разговарано је, између осталог, и са компанијама из Русије које су исказале интересовање, али све је још у фази преговора. Али, свакако да би имало огроман значај за Српску.

ГЛАС: Да ли постоји интересовање још неких земаља за увођење летова из Бањалуке, и којих?

ТРНИНИЋ: Постоје неке иницијативе, али прерано је још о њима говорити.

Аутопут кроз Посавину и Семберију

ГЛАС: Раније је најављено да крајем јуна треба да почне градња аутопута од Београда до Бањалуке, преко Бијељине и моста у Рачи. Да ли све иде по плану?

ТРНИНИЋ: Србија је показала заинтересованост да о свом трошку гради мост преко ријеке Саве у Рачи, по принципу сличном у Братунцу. Сада се БиХ мора укључити, како бисмо са Србијом потписали споразум о изградњи тог моста. Србија планира да средином идућег мјесеца постави и камен темељац за његову изградњу, тако да се надам да ће до тада све бити договорено и да ће почети радови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана