НДП против кандидатуре Говедарице

Ведрана Кулага, Свјетлана Шурлан
НДП против кандидатуре Говедарице

Бањалука - Савез за промјене потресају нови проблеми у сусрет изборима, јер је НДП јасно ставио до знања СДС-у и ПДП-у да нису задовољни избором кандидата из тих странака за предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ.

СДС се недавно, користећи право првог избора као најјача странка у опозиционом блоку, опредијелио да номинује кандидата за предсједника РС и за изборну трку изабрао свог лидера Вукоту Говедарицу. ПДП-у је преостало да понуди кандидата за члана Предсједништва БиХ, а избор је пао на Младена Иванића.

НДП, који је уз СДС и ПДП кључна странка Савеза за промјене, још није одлучио да ли ће подржати предложене кандидате, али су потпуно сигурни да приједлог није добар. О томе ће бити ријечи на сједници страначких органа у суботу.

Потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић каже да је лидер СДС-а добар кандидат, али не за трку за предсједника РС.

- Улогу у тој борби треба дати најјачем кандидату опозиције, а то је тренутно Иванић. Кандидат за члана Предсједништва БиХ треба да буде из источног дијела Српске и да то буде Мирко Шаровић из СДС-а. Говедарица треба да буде на челу Народне скупштине РС као човјек који има доста искуства на том пољу. То није испод нивоа, а он је стасао за то. Иванић и Шаровић могу изнијети побједу. Важни су гласови у западном дијелу РС за предсједника РС. Говедарица има мале шансе у том дијелу за побједу. Ако нас неко убиједи у другачије, у реду, али ако само буде "ово је наш кандидат, подржите га", одговор ће бити "хвала, до виђења". Уважавамо ставове органа појединих странака, али ако смо Савез за промјене морамо разговарати, а не рећи "ово је наш кандидат, подржите га" - рекао је Крсмановић.

На питање каква ће бити стратегија НДП-а ако партнерима кажу "хвала, до виђења", Крсмановић каже да имају алтернативна рјешења, као што је трећи блок, али није хтио да о томе износи више детаља. НДП тражи и озбиљан разговоре о програму и платформи за изборе.

- Савез за промјене треба јединствену платформу и персонализовану кампању са кандидатима, не само за двије кључне позиције, већ и са онима за премијера РС и предсједавајућег Савјета министара БиХ. Треба нам екипа људи који ће моћи да спроведу програме, а не да буде "ево, ово је наш кандидат, подржите га". То није савез. Наш први задатак треба бити промјена власти и рушење режима, а не промоција једне партије или појединца - казао је Крсмановић и додао да ће НДП до краја остати истрајан у својим ставовима.

Потпредсједник СДС-а Милован Бјелица рекао је да је одбор из сарајевско-романијске регије предлагао да СДС понуди кандидата за члана Предсједништва БиХ и да то буде Шаровић, али да је превладао став већине у СДС-у да се опредијеле за кандидатуру за предсједника РС и Говедарицу. Он сматра да најприје треба видјети ко ће бити у Савезу за промјене, а тек онда разговарати о кандидатима за преостале функције.

- Нико не искључује да нам се још неко неће приклонити или контраситуацију. Неће бити проблема да се договоримо о именима кандидата за Народну скупштину и Владу РС и за Савјет министара БиХ. Нико нема ништа против ако НДП има кандидата за неку позицију - истакао је Бјелица.

Портпарол ПДП-а Ања Петровић рекла је да уважавају Крсмановићево мишљење, али да сматрају да то није став НДП-а.

- Руководство партија које чине Савез за промјене је у сталном контакту и договорима и вјерујемо да ћемо брзо изаћи са цијелим планом и договором и за изборни и за постизборни период - истакла је Петровићева.

И лидер НДП-а Драган Чавић је у неколико наврата тражио од партнера у Савезу за промјене да се уозбиље и да што прије одаберу кандидате за кључне позиције.

Бојићев трансфер

Мирко Шаровић је, коментаришући одлазак Борислава Бојића из СДС-а, рекао да није срећан када се неко одлучи на тај корак.

- Ако је неко незадовољан у странци, а дијели идеје те странке, мора да се бори за своје ставове - рекао је Шаровић.

Све су чешће спекулације да ће се Бојић прикључити ДНС-у а замјеник предсједника те странке Недељко Чубриловић каже да је најбоље да Бојић одговори на те приче. Чубриловић је додао да није упознат о томе да се воде активности за пријем нових чланова у ДНС.

Ж. Д.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана