Народна скупштина стуб стварања и очувања РС

В. Кулага, Г. Маунага
Народна скупштина стуб стварања и очувања РС

Бањалука - Народна скупштина РС данас обиљежава 25 година постојања током којих су се посланици сусретали са низом изазова, али су успјели да се одупру притисцима и са другим институцијама очувају Српску.

Посланици Скупштине БиХ из реда српског народа донијели су 24. октобра 1991. године у Сарајеву историјску одлуку о оснивању Скупштине српског народа у БиХ као највишег законодавног и представничког органа српског народа у БиХ. Тај потез услиједио је након што су 14. октобра прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ. Тиме су постављени темељи данашње Народне скупштине, али и саме РС, која је основана 9. јануара 1992. године. Свједоци тог времена кажу да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ била историјска одлука.

Први предсједник Народне скупштине РС Момчило Крајишник, присјећајући се тих дана, каже да увијек постоје два времена - једно које чекамо и оно које је прошло.

- Оно које чекамо тако споро иде као да га корњача на својим леђима носи, а оно које је прошло је као трн у животу. Ових 25 година је прошло у турбулентним дешавањима и свако на свој начин може о њему да говори. Ја могу рећи да је ово велики јубилеј, јер је РС зачета 24. октобра 1991. године. Срећан сам што и данас можемо да се бринемо о Српској - рекао је Крајишник.

Посланик у првом сазиву парламента био је и актуелни предсједник РС Милорад Додик, који истиче да је незаобилазна чињеница да је Српска створена вољом српског народа и на демократски начин као што су то чиниле и многе друге заједнице кроз историју.

- Народна скупштина РС успјешно 25 година брани основне и изворне принципе написане у Дејтону, борећи се за разграничење надлежности између ентитета и БиХ и против упорног оспоравања и кршења Дејтонског споразума од стране дијела међународне заједнице, али и смјена изабраних званичника од стране високог представника. Неопходно је да одржимо јединство како на принципијелним националним и државним питањима не би било никаких разлика. Изузетно је важно обезбиједити дијалог свих релевантних политичких фактора у РС и градити заједничку стратегију да би РС била оснажена и добро позиционирана, а у свему томе кључну улогу има Народна скупштина РС - истиче Додик.

Игор Радојичић, који је на челу Народне скупштине био у два мандата, каже да је пређен дуг пут.

- Парламент је настао на ледини, а данас је потпуно развијена демократска институција која функционише као парламент у било којој другој земљи. Дуга путања је пређена у релативно кратком периоду укључујући и тежак ратни и постратни период у којем је до изражаја дошло дјеловање међународне заједнице, јер смо били, а и данас смо у различитим фазама међународног протектората - рекао је Радојичић.

Он је казао да је са сваким сазивом парламент јачао.

- Када сам 2006. биран први пут за предсједника на столу ме дочекао дугачак списак OHR-ових захтјева за пренос надлежности. Осам година касније, када сам се раздужио са те позиције, тога није био. У том периоду смо освајали демократску слободу и право да парламент и друге институције раде оно што је законом прописано - рекао је Радојичић и додао да су све те године протекле у сталној борби за положај РС.

На челу Народне скупштине у два мандата био је и актуелни предсједник СП-а Петар Ђокић, који истиче да је парламент током 25 година постојања дао пуни допринос очувању РС и афирмацији демократских вриједности и тековина на којима је она заснована.

- Народна скупштина је све ове године била чувар законодавног система и имала посебну улогу у спровођењу реформи које су допринијеле развоју Српске. Дала је немјерљив допринос јачању демократских капацитета, афирмацији идеје РС и заштити њене аутономности унутар БиХ, кроз спровођење Дејтонског споразума и свеопшти демократски развој. Народна скупштина је најважнији стуб стварања и развоја институционалног система РС, а на тај начин и Српске - нагласио је Ђокић.

Посланик првог сазива Скупштине српског народа у БиХ Слободан Бијелић истиче да га је много догађаја у протеклих 25 година увјерило колико су били у праву они који су оснивањем институција основали и РС.

- Ми смо тим кораком откопали земљу за темеље и изградњу будуће суверене српске државности на Балкану. Првобитна намјера била је одбрана институционалне и формалне суверености српског народа у СР БиХ. И тај акт, због оптужби промотора новог свјетског поретка, донијели смо у одређеној врсти изнуде, односно посљедично, након гестова које су чиниле бошњачка и хрватска страна изопштавајући српски народ - каже Бијелић.

Посланик првог сазива парламента и бивши премијер РС Рајко Касагић истиче да је велико постигнуће што је Српска са својим институцијама доживјела четврт вијека.

- Одржали смо се успјешно и поред свих притисака. Притисци и даље постоје и ми се опет одупиремо. РС је производ прекида зелене трансверзале и има немјерљиву цијену - каже Касагић.

Народна скупштина ће данас свечаном сједницом обиљежити четврт вијека постојања и рада.

Предсједници Народне скупштине РС

Момчило Крајишник - (од 24. октобра 1991. до 19. октобра 1996)

Драган Калинић - (од 19. октобра 1996. до 15. јуна 1998. од 16. децембра 2000. до 20. јула 2004)

Петар Ђокић -  (од 15. јуна 1998. до 16. децембра 2000)

Душан Стојичић - (од 20. јула 2004. до 28. фебруара 2006)

Игор Радојичић - (од 28. фебруара 2006. до 24. новембра 2014)

Недељко Чубриловић - (од 24. новембра 2014)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана