Највише плате у финансијској дјелатности

Срна
Највише плате у финансијској дјелатности

Бањалука - Највише просјечне нето плате у септембру исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.299 КМ и биле су за око два одсто више у односу на августовску.

Најниже плате од 525 КМ примили су радници у административним и помоћним услужним дјелатностима и оне су биле веће за око један одсто у поређењу са платама из претходног мјесеца, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.


Ниске просјечне нето плате у септембру имали су запослени у грађевинарству - 542 КМ, у области умјетности, забаве и рекреације - 547 КМ, затим запослени у дјелатности туризма и угоститељства - 550 КМ, те у трговини - 588 КМ.

Укупне потрошачке цијене у септембру у односу на август биле су веће за 0,1 одсто, а највише су поскупјеле одјећа и обућа за три одсто.

У саопштењу се додаје да је синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у септембру коштала 1.849 КМ, док је просјечна исплаћена нето плата износила 834 КМ.

Највише новца породице у Републици Српској трошиле су за набавку хране 691 КМ, за становање и комуналне услуге 562 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства требало издвојити око 105 КМ.

Одјећа и обућа коштала је 134 КМ, хигијена и њега здравља 81 КМ, превоз 192 КМ, те образовање и култура 82 КМ.

У Савезу синдиката истичу да је потписивање општег колективног уговора и повећање најниже плате у Српској најважнији задатак свих социјалних партнера, али и обавеза према радницима у привреди који неоправдано имају најнижи животни стандард, иако производе новостворену вриједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана