Најрадикалнији параџемати неће под окриље ИЗ

Г. М - М. М.
Најрадикалнији параџемати неће под окриље ИЗ

Сарајево - Протокол о приступању Исламској заједници (ИЗ) у БиХ одбила су да потпишу 22 параџемата, међу којима су најпознатији они у Горњој Маочи, Ошвама, те на Бријешће Брду ИИ и Алеји Босне Сребрене у Сарајеву.

Горња Маоча је својеврсна екстериторијална заједница и центар вехабијског покрета у БиХ, док су Ошве "расадник" џихадиста који иду да се боре за Исламску државу. У месџиде у Алеји Босне Сребрене и на Бријешћу долазили су оптужени за планирање напада у новогодишњој ноћи у Сарајеву.

У извјештају који је Сабор ИЗ у БиХ представио протеклог викенда наводи се да су представници 14 параџемата потписали протокол. ИЗ БиХ је у јануару обавезала главне имаме на подручјима свих муфтијстава да разговарају са организаторима и предводницима параџемата, те затраже од њих да најкасније до краја фебруара престану са одржавањем и организовањем вјерских активности.

- Приговори и примједбе представника група које обављају колективне исламске активности изван ИЗ су да међу припадницима ИЗ има новотара, да ИЗ свој концепт темељи и гради на новотаријама, а тежиште свога рада ставља на материјално. Заговорници ових ставова и учења су углавном млађи људи, мушкарци и жене различитог профила - стоји у извјештају ИЗ. Додаје се да их предводе "даије", особе са ових простора, који су студирали или завршили исламске факултете изван БиХ.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић каже да су параџемати државни проблем.

- ИЗ нема могућности да их затвори. Обавеза затварања илегалних вјерских објеката и вјерских заједница је на органима на нивоу БиХ - закључио је Ђеранић.

У SIPA кажу да нису добили захтјев ИЗ за реаговање у тим случајевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана