Најављене појачане контроле обвезника који су за пословање користили услуге брзих пошти

Г.С.
Најављене појачане контроле обвезника који су за пословање користили услуге брзих пошти

САРАЈЕВО - Из Управе за индиректно опорезивање најавили су како ће инспектори ове институције од сутра започети са контролом промета пореских обвезника који су користили услуге брзих пошти.

Уколико сте за пословање користили услуге брзих пошти, од сутра би вас могли посјетити инспектори Управе за индиректно опорезивање.

Инспектори Управе за индиректно опорезивање (УИО) ће сутра, 25.05.2022. године, започети појачане контроле обвезника који су обављали промет у Босни и Херцеговини користећи услуге брзих пошти.

Разлог за појачане контроле ових обвезника су сумње у непријављивање комплетно оствареног промета.

Велики број обвезника у Босни и Херцеговини знатан дио свог промета остварује на начин да се роба оглашава и продаје путем интернета, а за доставу пакета се користе услуге брзих пошти.

На основу урађених анализа, УИО је утврдила да одређени број обвезника није приказивао сав остварен промет, те ће у контролама бити утврђено стварно чињенично стање.

"На основу прибављених информација УИО је извршила идентификацију лица која у овом тренутку нису обвезници ПДВ-а у БиХ, а која су остварила промет (наплату за испоручене пошиљке код свих пошта у БиХ), на годишњем нивоу изнад 50.000,00 КМ", наведено је у саопштењу УИО БиХ.

Ова лица су већ морала поднијети захтјев за регистрацију и улазак у систем ПДВ-а у БиХ, а поред тога УИО је извршила идентификацију обвезника ПДВ-а који су већ регистровани у Управи, али је анализом утврђено да су остварили промет знатно већи у односу на промет који су исказали и пријавили у својим ПДВ пријавама.

Из УИО БИХ још једном позивају све обвезнике ПДВ-а, који су у претходном период вршили промет добара на начин да су користили и услуге брзих пошти, да још једном прегледају своје књиговодствене евиденције те да уколико уоче неправилности, евентуално измјене своје ПДВ пријаве.

"Такође, позивамо обвезнике који нису у систему ПДВ-а, а који су прешли праг опорезивог промета у износу од 50.000 КМ да хитно поднесу захтјев за регистрацију у Јединствени регистра обвезника ПДВ-а у УИО. На овакав начин ће обвезници избјећи прекршаје и казне у предстојећим контролама", истакли су из УИО БиХ.

Инспектори УИО ће појачане контролне активности провести на подручју цијеле Босне и Херцеговине. Активности на терену почињу сутра и проводиће се до краја аугуста 2022. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана