Набавке постају све сумњивије

Ведрана Кулага
Набавке постају све сумњивије

Сарајево - БиХ се налази на незавидном мјесту у региону и свијету по транспарентности поступака јавних набавки, а у прилог томе иду најновији подаци према којима је прошле године у просјеку сваког дана стизало по осам жалби на тендере.

Годишња вриједност поступака јавних набавки у БиХ, према званичним подацима, премашује двије милијарде марака, а у току прошле године је додијељено више од 170.000 уговора за набавке разних роба и услуга. Већ годинама се нижу упозорења да посебан проблем представљају уговори који бивају закључени без објаве јавног позива чија је вриједност лани премашила 203 милиона КМ.

Понуђачи, ако сматрају да су оштећени у поступцима јавних набавки, приговор могу уложити уговорном органу, а већина их на крају стиже на адресу Канцеларије за разматрање жалби БиХ. Подаци о броју жалби које стижу на адресу Канцеларије за разматрање жалби, која се састоји од централе у Сарајеву и филијала у Бањалуци и Мостару, показују да сваке године “падају” рекорди.

Најновији подаци који представљају пресјек стања у 2017. годину показују да им је стигла 2.901 жалба што је за 7,5 одсто више него годину раније. Епилог је до краја 2017. године добило њих 2.665, а анализа је показала да је у највећем броју случајева усвојен захтјев странке и тај епилог имало је 1.040 жалби.

У невладином сектору, који држи под лупом јавне набавке у БиХ, истичу да један од разлога за повећање броја жалби лежи у закону који је у примјени од новембра 2014. године. Истичу да је направљен такав систем да понуђач пише жалбу уговорном органу, а ако је он одбије аутоматски је просљеђује Канцеларији за разматрање жалби.

Члан Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ Драгутин Родић истиче да су у доношењу закона учествовали домаћи и страни стручњаци и да је много тога боље посложено у односу на ранија рјешења, али да је једно питање увијек отворено -  да ли и у којој мјеру буду испоштоване законске одредбе.

- Законски оквир није лош, а да ли се све написано поштује, то је друго питање. Када је ријеч о институцијама БиХ имали смо недавно ревизорски извјештај о јавним набавкама који је показао да има још много простора да цијели систем буде унапређен почевши од планирања до реализације набавки - рекао је Родић.

Канцеларија за разматрање жалби БиХ имала је лани на располагању око два милиона марака, а у свом извјештају о раду су, осим жалби, побројали и проблеме. Кључни је, како су навели, недостатак новца и запослених, непостојање интернет странице и неадекватан простор у којем није могуће у складу са прописима чувати документацију.

Закон

Службеници Агенције за јавне набавке БиХ већ мјесецима, у сарадњи са представницима невладиног сектора и осталима, припремају текст измјена и допуна Закона о јавним набавкама.

Циљ је, како су казали, да прецизније дефинишу поједине ставке и подигну транспарентност, а нови приједлог ускоро ће бити упућен у даљу процедуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана