На робију иде сваки пети криминалац

Свјетлана Шурлан
На робију иде сваки пети криминалац

Бањалука - Починиоци различитих кривичних дјела у Републици Српској и ФБиХ најчешће се "извуку" са условним казнама, којих је само у првој половини ове године било скоро 5.000 од укупно 7.263 осуђујуће пресуде.

У извјештају о раду тужилаштава за период јануар - јун 2014. године, који је "Гласу Српске" достављен из Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, прецизира се да је у 4.997 случајева изречена условна казна, у 1.351 затворска казна, у 861 новчана казна, а остатак су опомене.

У судовима на свим нивоима постотак условних казни у осуђујућим пресудама није мањи од 49 одсто.

У предметима које је покренуло Тужилаштво БиХ, а који се односе на најтежа кривична дјела, у првој половини ове године донесена је укупно 81 судска одлука, од чега шест у предметима ратних злочина. Од овог броја одлука, 88 одсто их је било осуђујућих, али у структури изречених казни доминирају условне казне, којих је било чак 35 или 49 одсто.

На основу предмета Тужилаштва БиХ судови су изрекли и 32 затворске казне, те четири новчане.

У Републици Српској су од укупно 2.574 судске одлуке донесене по предметима окружних тужилаштва, чак 89 одсто чиниле осуђујуће пресуде.

Од тих 89 одсто, односно 2.287 осуђујућих пресуда, 1.394 или 61 одсто се односи на пресуде у којима су изречене условне осуде. За чак 530 случајева судови су изрекли новчане казне, а за 349 затворске. Свега 11 пута је изречена опомена, док су евидентиране три ослобађајуће пресуде.

Што се тиче рада кантоналних тужилаштава у ФБиХ, у њиховим предметима осуђујуће пресуде чине 91 одсто.

Међутим, од укупно 4.905 осуђујућих пресуда, 3.568 или 73 одсто односе се на пресуде у којима су изречене условне казне. У 970 случајева изречене су затворске казне, у 327 новчане, док је у 31 случају изречена опомена, а у девет ослобађајућа пресуда. У предметима ратних злочина, судови у ФБиХ су донијели пет осуђујућих и једну ослобађајућу пресуду за ратне злочине.

Кад је у питању рад Тужилаштва Брчко дистрикта, у структури судских одлука донесених по предметима овог тужилаштва, 90 одсто чине осуђујуће пресуде. Као и код претходних тужилаштава, више од половине, односно од 126 осуђујућих пресуда, у 64 или 51 одсто њих изречена је условна казна. Било је и 47 случајева изрицања затворске казне, 13 новчане, те двије ослобађајуће пресуде, док опомена није било.

Према подацима ВСТС-а, само у првој половини ове године у судовима у РС и ФБиХ застарјелост кривичног гоњења наступила је у 51 предмету, док је застарјелост покретања и вођења прекршајног поступка наступила у чак 184 предмета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана