На помолу нови мигрантски талас у БиХ: Кријумчари мигрантима обећавају и вакцинацију

Ведрана Кулага Симић
На помолу нови мигрантски талас у БиХ: Кријумчари мигрантима обећавају и вакцинацију

САРАЈЕВО - Тренутно затишје када је ријеч о мигрантској кризи, према процјенама, неће дуго потрајати у БиХ, а те најаве иду једино у корист кријумчарима који вребају сваку прилику за зараду, користећи чак и пандемију да би појединце натјерали да им се препусте у руке.

Кријумчарање миграната је појава која од почетка прати кризу са којом се БиХ мучи дуже од четири године, а спроведене су бројне акције, како домаће, тако и међународне, током којих су ухапшени они који су покушали да зараде тако да су илегалне избјеглице настојали да пребаце на тло ЕУ, а то су им папрено и наплатили.

Јачање мигрантског таласа у БиХ очекује се идућих дана, са стабилизацијом временским прилика, а већ са многих адреса стижу упозорења и позивају се домаће службе да обрате посебну пажњу на кријумчаре људима.

Једно такво је стигло из Аустрије. Тамошња полиција је лани забиљежила раст броја ухваћених кријумчара илегалних миграната за 30 одсто. Поред Аустрије, наводе тамошњи надлежни, посебно су земље западног Балкана погођене илегалном миграцијом, а кријумчари често користе страх од вируса корона. Тако се илегалцима обећава да ће у централној Европи бити брже вакцинисани, а својим жртвама, уз високу цијену услуга, продају и драстично скупље маске нивоа заштите ФФП2.

Објављено је и да аустријски министар унутрашњих послова Карл Нехамер планира у априлу да посјети земље западног Балкана и разговара о новим мјерама против организованог кријумчарења људи.

- Важно је већ у БиХ почети дјеловати на мигранте које немају шансе на боравак у ЕУ да се сами врате - рекао је Нехамер.

Он је указао на то да је раније аутомобил најчешће коришћен, а да су кријумчари сада прешли на теретни саобраћај. За пребацивање у ЕУ кријумчари траже од 200 до 3.000 евра.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић у петак није одговарао на телефонске позиве, а савјетник директора Граничне полиције БиХ Свевлад Хофман за “Глас” каже да се већ уочава “живост” на граници са Србијом и Црном Гором.

- Кривичних дјела кријумчарења људи има од почетка мигрантске кризе. Ту су кријумчари увидјели своју шансу и стално раде. Садашња пандемија нема неког значајнијег утицаја. И мигранти и кријумчари, који обећавају да ће их превести преко граница у ЕУ, знају да је циљ да се тамо стационирају и да започну тамо нови живот, а не само да буду вакцинисани. Кријумчари само користе и ову ситуацију да би, с друге стране, спровели у дјело своју идеју и циљ - истакао је Хофман. 

О кријумчарењу недавно је говорио и декан Факултета за безбједност Слободан Жупљанин, који је за “Глас” истакао да стање постаје хаотично, јер организоване групе које се баве миграцијама више не прежу ни од каквих казни, јер је видљиво да су се многи вратили том послу послије кажњавања.

Посљедња акција

Домаће безбједносне службе ухапсиле су прије неколико дана четири особе на подручју Зворника, које су осумњичене за организовано кријумчарење миграната. Истовремено, на подручју Србије ухапшено је пет припадника те групе, међу којима је и осумњичени организатор. На терен им се ставља да су, као међународне групе, у протеклом периоду прокријумчарили више од 100 миграната из Србије у БиХ те стекли велику незакониту имовинску корист, а истовремено угрозили безбједносну ситуацију у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана