На помолу и трећи бесплатан покушај вантјелесне оплодње

Д. Келеч, А. Јанковић
На помолу и трећи бесплатан покушај вантјелесне оплодње

Бањалука - Парови у Српској који воде битку против стерилитета од идуће године требало би да имају на располагању и трећи бесплатан покушај вантјелесне оплодње.

Фонд здравственог осигурања РС тренутно свим паровима којима је то једина могућност зачећа финансира два процеса вантјелесне оплодње. Међутим, највјероватније стиже још једна шанса за родитељство о трошку државе.

- С обзиром на веома добре резултате овог пројекта и његову хуману компоненту, настојаћемо да обезбиједимо новац у идућој години и за трећи покушај вантјелесне оплодње - рекли су у Министарству здравља и социјалне заштите РС.

Истичу да је у посљедње три године за финансирање вантјелесне оплодње издвојено 7,2 милиона марака.

- Од 2007. године поступком вантјелесне оплодње рођено је више од 800 новорођенчади у Српској - рекли су у Министарству здравља подсјетивши да је иницијатива за финансирање другог покушаја вантјелесне оплодње потекла од предсједника РС Милорада Додика.

Због чињенице да све више парова не може природним путем стећи потомство многе општине су ове године одлучиле да финансирају трећи поступак вантјелесне оплодње. Министар породице, омладине и спорта РС Јасмина Давидовић је рекла да ће ове године 51 локална заједница финансирати трећи поступак вјештачког зачећа. Саки пети брачни пар, како истиче Давидовићева, има проблема са стерилитетом и то највише због чињенице да се све касније одлучују на потомство.

- Млади треба да нађу снагу и ухвате се у коштац са проблемима, а не да пусте да пролази вријеме у којем треба да оснују породицу - сматра Давидовићева.

Бањалука од 2009. године суфинансира трошкове једне процедуре вантјелесне оплодње.

- За суфинансирање трећег поступка вантјелесне оплодње у овој години издвојићемо 30.000 марака - рекли су у Градској управи Бањалука.

И Приједор ће за парове који воде битку са стерилитетом ове године издвојити 30.000 марака. Услов је да супружници буду из тог града и да посједују медицинску документацију која доказује да им је препоручен третман вантјелесне оплодње.

- Лани смо суфинансирали трећи поступак вантјелесне оплодње за 11 парова за шта је издвојено 27.500 КМ. Овај пројекат спроводимо од 2012. године - истакли су у Градској управи Приједор.

Градска управа Бијељина већ пет година суфинансира поступак вантјелесне оплодње. За те намјене лани су дали 14.500, а ове години за подстицање наталитета неплодним паровима ће додијелити 20.000 марака.

Допринос у подизању наталитета жели дати и Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС чије руководство планира увести процедуре вантјелесне оплодње.

- Тренутно се анализирају најприхватљивији модели за здравствени систем, а у интересу УКЦ је комплетирање свих услуга. Коначну одлуку о стварању услова за увођење ове процедуре очекујемо ускоро - рекли су у УКЦ.

Поступак вантјелесне оплодње сада је могуће спровести једино у приватној здравственој установи "Медицо'с" у Бањалуци, а једна процедура кошта око 5.500 марака.

- У случају да се поступак не може обавити у тој установи, сносимо трошкове захвата који се раде изван РС. Лани смо одобрили 40 тих поступака - кажу у Фонду здравства РС и појашњавају да захтјев за први и други покушај вантјелесне оплодње могу поднијети сви парови којима је та процедура једина могућност зачећа, а услов за одобрење је доказан стерилитет.

Закон

Министарство здравља и социјалне РС има у плану донијети посебан закон који би третирао поступак вантјелесне оплодње, а тренутно је то питање регулисано правилником.

- Именована је комисија за израду закона о лијечењу неплодности поступком биомедицински потпомогнуте оплодње, од којег се очекује да ће бити прецизније дефинисана сва питања у вези са лијечењем неплодности - рекли су у Министарству здравља и социјалне заштите.

Број одобрених захтјева за бесплатну вантјелесну оплодњу

2016. година

202 до сада одобрена

147 први покушај

55 други покушај

2015. година

408

299 први покушај

109 други покушај

2014. година

445

277 први покушај 

168 други покушај

2013. година

517

321 први покушај

196 други покушај

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана