На дневном реду електране заједничке сједнице двије владе, путеви и имовина

Маријана Миљић
На дневном реду електране заједничке сједнице двије владе, путеви и имовина

Бањалука - Заједничка сједница влада Републике Српске и Србије најављена је за 29. август у Требињу, а министри би тада требало да потпишу и меморандум о изградњи двије заједничке хидроелектране у горњем току Дрине, чија је вриједност 200 милиона евра.

Неке од тема за заједничку сједницу већ су усаглашене и оне се односе на анализу шта је до сада урађено у вези са питањем реализације заједничких пројеката и шта је преостало да се уради.

- Пред министрима ће се наћи и информација о рјешавању проблема у вези са имовином Срба у Федерацији. Много грађана Србије има имовину у ФБиХ, тако да ће и разматрање те проблематике бити на дневном реду. Незаобилазни ће бити и разни други инфраструктурни пројекти - казали су у Кабинету премијерке РС.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је да је његов ресор кандидовао одређене пројекте за сједницу, али још није добио одговор о томе да ли ће оне бити уврштене на дневни ред.

- То су аутопут према Бијељини и даље према Србији, пружни прелаз у Зворнику, али и други пројекти  - рекао је Трнинић.

На заједничкој сједници влада требало би да услиједи и потписивање меморандума о заједничком раду на изградњи хидроелектрана на подручју Фоче и то “Фоча” и “Паунци”, чија је вриједност 200 милиона евра. Потписивање овог меморандума најављено је након сједнице Мјешовитог енергетског комитета која је одржана у Малом Зворнику на којој је било ријечи и о питању имовине у гасним предузећима.

- Нема ништа веће и важније од тога да грађани Републике Српске и Србије виде да ми заједно радимо, да смо на једнак начин посвећени даљој изградњи и јачању наших односа и сарадње и кроз конкретна животна питања. Свака инвестициона активност, сваки нови привредни објекат ће допринијети побољшању квалитета живота грађана - навео је министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић и додао да ће Српска и Србија заједно на партнерском принципу градити двије нове хидроелектране у горњем току Дрине.

Ђокић је изразио и очекивања да ће након процјене вриједности капитала услиједити врло брзо потписивање уговора којим ће бити уређени односи између “Гаспромета” Пале и “Србијагаса”, чиме ће бити ријешено ово отворено питање.

За развој заједничких хидроелектрана биће задужене електропривреде Србије и Републике Српске.

- Дефинисали смо и заједнички тим који ће радити на овим пројектима, те кораке који су неопходни да би се овај пројекат развијао -  рекао је министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

Нагласио је да су у претходном периоду дефинисани кључни правци одређених пројеката који су интересантни за РС и Србију.

Састанку су присуствовали и генерални директор “Електропривреде РС” Радмила Чичковић, предсједник Комисије за концесије Српске Раденко Ђурица, генерални директор “Гаспромета” Пале Миломир Драганић. У делегацији Србије били су и генерални директор “Србијагаса” Душан Бајатовић, вршилац дужности директора ЕПС-а Милорад Грчић, те предсједник општине Мали Зворник Зоран Јевтић.

Сједница у Требињу биће девета сједница Влада РС и Србије у оквиру споразума о специјалним и паралелним везама РС и Србије.

Спремни споразуми

На економском форуму, који је одржан почеком маја на Јахорини премијерке Српске и Србије Жељка Цвијановић и Ана Брнабић потврдиле су да су већ припремљени одређени споразуми који би требало да допринесу реализацији неких заједничких пројеката.

 - Треба се вратити области енергетике и видјети који су то заједнички пројекти. Подриње и Дрина нуде могућности саме од себе, а то повлачи за собом неке друге процесе - изјавила је тада премијерка РС Жељка Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана