ММФ тражи чак и снижење плата

Маријана Миљић Бјеловук
ММФ тражи чак и снижење плата

БАЊАЛУКА - Док се у Српској увелико прича о новом повећању плата буџетским корисницима, са адресе Међународног монетарног фонда (ММФ) властима савјетују да за тим не посежу, али и да, ако се инфлаторни притисци наставе, размотре враћање недавно повећаних примања на претходни ниво.

У Српској је формирана радна група за праћење споразума који су представници више синдиката потписали са Владом РС још половином прошле године. На основу тога споразума дефинисано је да ће након првог квартала 2023. године бити формирана радна група која ће анализирати и припремити приједлог за даље повећање плате буџетским корисницима.

Радна група је формирана и тренутно прикупља статистичке податке о свим кретањима у Српској, након чега ће бити познат став о даље повећању плата буџетским корисницима.

Међутим, из ММФ-а наводе да то није добар потез.

- Фискална политика треба да буде мање експанзивна како би помогла и у борби против инфлације и смањења финансијских притисака. То се може постићи ограничавањем текуће потрошње, конкретно, обуздавањем плата у јавном сектору и избјегавањем ванредног повећања пензија, али уз истовремено одржавање јавних инвестиција које подстичу економски раст - рекао је “Гласу” резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел.

Нагласио је да, ако се инфлаторни притисци наставе, власт требају размотрити враћање недавно повећаних плата у јавном сектору на претходни ниво.

- Наш савјет властима у оба ентитета је да сада избјегавају даље повећање плата у јавном сектору - рекао је Џуел.

Синдикат управе РС је један о потписника споразума са Владом РС. Они имају и свога представника у радној групи која прати реализацију потписаног споразума са Владом. 

- Не интересује нас став ММФ-а. Ми имамо наше прописе који нас обавезују да радимо на даљем усклађивању плата. За нас су важни закључци републичког парламента и потписани споразуми. ММФ даје приједлог за стабилизацију буџета те да буде обезбијеђен новац за отплату спољног дуга. Њихов став нас неће спријечити да радимо оно што смо зацртали - рекао је предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Нагласио је да је јединствен став свих синдиката да Српска захвали на досадашњој сарадњи ММФ-у те поручио да је најбоље да они иду кући те да престане уцјењивати власт са доношењем рестриктивних закона.

Споразум о повећању плата са Владом Српске у јуну прошле године поред Синдиката управе потписали су и представници Синдиката радника унутрашњих послова, али и струковних синдиката доктора медицине и медицинских сестара и техничара. Потписници споразума су и  Самостални синдикат радника у здравству и социјалној заштити и Синдикат образовања и културе.

Три повећања

На основу потписаног споразума између Владе РС и представника синдиката плате запосленима у јавном сектору Српске повећане су за 10 одсто од маја прошле године те за додатних 100 марака од августа. Од почетка ове године услиједило је повећање плата од пет одсто за оне буџетске кориснике који имају плату мању од просјечне у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана