Мљекари блокирају границу

Марина Чигоја
Мљекари блокирају границу

Бањалука - Произвођачи млијека из РС и ФБиХ дали су властима БиХ рок од пет дана да ријеше проблем извоза млијека у Европску унију или да забране увоз из Хрватске, наводећи да ће у супротном блокирати границе.

На овакав потез мљекари су се одлучили огорчени одлуком Европске комисије да, због жалбе Хрватске, забрани БиХ извоз у ЕУ и то исти дан када је извоз коначно требало да крене.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потврдио је јуче да је Хрватска уложила жалбу на извоз млијека из БиХ, а исту информацију је потврдила и Весна Пусић, хрватски министар спољних и европских послова.

- Ми из Хрватске увозимо велике количине млијека и не правимо никакве баријере. Тражићемо реакцију Европске комисије и њеног комитета да би били одбачени захтјеви хрватске стране - наводи Шаровић.

Надлежни комитет Европске комисије ће жалбу разматрати 16. септембра, а до тада извоз из БиХ у ЕУ није могућ.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС Владимир Усорац је истакао да најновији потез ЕУ показује да свако може да ради шта хоће са БиХ.

- То је потцјењивачки потез Хрватске и покушај да се уништи наша привреда и пољопривреда. Властима БиХ даћемо рок од пет дана да ово питање ријеше или да забране увоз из Хрватске. Ако то не ураде, заједно са мљекарима из ФБиХ блокираћемо границе и нећемо више дозволити да Хрватска потцјењује БиХ - рекао је Усорац.

Предсједник Удружења произвођача млијека ФБиХ Мехмед Никшић каже да ће се Хрватска овако понашати све док у Сарајеву сједе људи са двојним држављанствима, којима је главни град Загреб, а који примају плате у БиХ.

- Ти људи су одговорни и видјећемо хоће ли реаговати. Ако Хрватска не повуче своју жалбу, ми нећемо чекати 16. септембар, већ ћемо изаћи на границе и својим тијелима забранити увоз било каквих производа из Хрватске у БиХ - казао је Никшић.

Говорећи о могућим контрамјерама против Хрватске, Шаровић је рекао да оне за сада нису опција, али да је могуће да се и о њима разговара и да ће размотрити даље конкретне потезе.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић је истакао да посебно забрињава чињеница да нико у БиХ још не зна због чега је жалба уложена и да ли су уопште испоштовани рокови предвиђени за то.

- Ако се ради о жалби Хрватске, за претпоставити је да се иза свега крије захтјев те земље да им се и након што су ушли у ЕУ дозволи коришћење погодности које су имали као чланица CEFTA. БиХ не смије пристати на то. Очекујемо да ће институције реаговати и да ће од 16. септембра бити омогућен несметан извоз у ЕУ - казао је Благојевић.

Групација произвођача млијека и мљечних прерађевина Спољнотрговинске коморе БиХ саопштила је да је у понедјељак заустављен већ уговорен извоз мљекаре "Ливно" и "Млијекопродукта", чиме им је учињена економска штета.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба рекао је јуче послије састанка у Делегацији Европске комисије да је БиХ уложила протестну ноту, јер сматра да жалба није поднесена у року и да ће идуће седмице бити одржан још један састанак са директоратом који их је обавијестио о суспензији.

БиХ никада није извозила млијеко у ЕУ, а након што је испунила строге захтјеве, извоз је требало да почне 26. августа.

Без основа за приговор

Из Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде РС саопштено је да нема основа за приговор било које земље чланице ЕУ и да очекују да ће надлежне институције на нивоу БиХ предузети све неопходне мјере да би ови проблеми били превазиђени и БиХ поново добила зелено свјетло за извоз.

- Највећи прерађивач млијека у РС, компанија "Млијекопродукт" је била спремна да у понедјељак извезе прве количине млијека и млијечних производа, што би представљало велико растерећене, јер ова компанија има мјесечне залихе од 5,5 милиона литара млијека и млијечних производа - навели су у Министарству.

 

Дозволу за извоз на тржиште ЕУ раније су добили

"Млијекопродукт" из Козарске Дубице,

"Милкос" из Сарајева,

"Мегле" из Бихаћа и

"Мљекара Ливно"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана