Мјере за повећање наталитета постају дио закона

Драгана Орловић
Мјере за повећање наталитета постају дио закона

Бањалука - Демографски развој и популациона политика приоритетни су циљеви институција Републике Српске, због чега мјере које се спроводе у овој области морају бити дио законских рјешења, како би биле стриктно спроведене.

Поручено је ово јуче након састанка у Бањалуци, на коме је представљена научноистраживачка студија “Демографски развој и популациона политика РС - анализа стања и приједлог мјера”.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је неопходно утврдити укупан број дјеце за предшколско образовање, како би се пронашла средства да оно буде бесплатно.

- То је мјера коју би могли спровести у наредне три до четири године, а у сарадњи са локалним заједницама и компанијама - рекао је Додик.

Додик сматра да Српска и Србија морају радити заједнички на утврђивању мјера у области демографског развоја и популационе политике.

- Са Србијом смо радили на формирању Фонда који је подстицао младе предузетнике до 35 година који су могли да добију 50.000 марака и наставићемо са тим. Морамо дати општу друштвену и политичку подршку овом питању, које ће бити једна од тема сједнице Главног одбора СНСД-а - рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Према његовим ријечима, циљ студије је да на свеобухватан начин приступи проблему наталитета и систематизује све мјере пронаталитетне политике.

- Овим питањем морамо се бавити много озбиљније, а студија мора бити један од најважнијих докумената у нашем друштву. Кредитна подршка брачним паровима биће дио мјера, а то значи да ће сваки нови брачни пар добити дио средстава од локалне заједнице, а дио од институција Српске. Дио кредита био би отписан након рођења дјетета, а у цијелости би био отписан ако буде рођено троје дјеце - казао је Додик.

Предсједница РС Жељка Цвијановић изјавила је да институције Српске имају важне мјере и значајна издвајања за подршку породици у цјелини.

- Институције РС, заједно са стручним тимом и широм јавности, бавиће се питањима популационе политике организовано, а не на неки изоловани начин, јер је то питање од општег друштвеног карактера за чије рјешавање је потребан јединствени фронт свих институције у сарадњи са људима којима је то струка, који знају препознати одређена кретња и шта треба радити у будућем периоду - појаснила је Цвијановићева.

Премијер РС Радован Вишковић рекао је да је у протеклој години у Српској рођено 220 дјеце више него претходне године, истичући да се из буџета Српске издваја 1,5 одсто средстава за пронаталитетну политику, породицу и за све оно што обухвата тај сегмент мјера, те да је Влада спремна и да повећа ова издвајања.

- Као што је и констатовано у самом извјештају експертског тима, то није нимало безначајан новац, али сада треба да видимо ефекте одређених мјера у том погледу и њихову анализу - рекао је Вишковић.

Научноистраживачку студију “Демографски развој и популациона политика РС - анализа стања и приједлог мјера” је, на иницијативу предсједнице РС израдио експертски тим којим је руководио Драшко Маринковић.

Игре на срећу

Радован Вишковић рекао је да Закон о играма на срећу доноси пуно веће ефекте, него што је то било по старом закону, истичући да ће дио прихода из тог закона бити усмјерен за пронаталитетну политику.

- Српска има за 40 одсто веће приходе по основу новог Закона о играма на срећу него што је то било у неком претходном периоду - закључио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана