Мизерне пресуде епилог оптужница за корупцију

Ведрана Кулага
Мизерне пресуде епилог оптужница за корупцију

Сарајево - Мали број осуђујућих пресуда у поређењу са оптужницама подигнутим због корупције нагнао је институције да дају налог за анализу која би почетком наредне године требало да доведе до узрока тог тренда.

Стратегијом за борбу против корупције и Акционим планом за њено спровођење до 2019. године предвиђено је неколико стратешких циљева како би корупција била сведена у најмање оквире. Агенција за борбу против корупције у БиХ је завршила први извјештај мониторинга спровођења те стратегије и закључила да још није довршен институционални оквир борбе против корупције. Међу десетинама предвиђених активности које институције треба да спроведу у дјело је и анализа онога што је урађено у предметима покренутим због корупције.

Димензије овог проблема показала је и анализа Балканске истраживачке мреже БиХ обављена половином ове године, која је показала да је током десет година рада правосудних институција БиХ 82 одсто оптужених за корупцију ослобођено или осуђено на условне казне затвора.

Од 139 особа оптужених за коруптивна дјела којима је суђено у Суду БиХ 116 је ослобођено или је добило условну или новчану казну. Од осталих 23 више од пола је осуђено на казне мање од годину затвора - што значи да су могли да је замијене за новчану. Само два осуђеника за коруптивна дјела добила су више од пет година затвора.

У мониторингу је појашњено да пројекат јачања капацитета тужилаштава у БиХ, који спроводи Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ, редовно прати статистичке податке у вези са подигнутим оптужницама и донесеним пресудама у предметима корупције, али до сада није израђена посебна анализа о разлозима несразмјерно малог броја осуђујућих пресуда у поређењу са оптужницама. Зато је планирано да анализа буде израђена почетком 2017. на основу података из 2016. године.

Да ће та анализа бити урађена потврдио је и предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија.

- Мислим да ће анализа бити израђена почетком идуће године, а о томе ће бити ријечи и на сједници ВСТС-а која ће наредне седмице бити одржана у Мостару - рекао је Тегелтија.

Члан Уставноправне комисије у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић сматра да је најављена анализа потребна да би се видјело да ли је и колико било грешака и ко је за њих одговоран. Продановић каже да морају бити анализирани елементи за подизање оптужница, јер у БиХ није стран ни политички мотив.

- Израда анализе би била једна од најзначајнијих активности у борби против корупције и криминала у БиХ. И грађани и политичари су незадовољни функционисањем правосуђа које мора радити свој посао да би вратило повјерење - рекао је Продановић и додао да је неопходно наћи одговоре на пропусте који су присутни, а не да буду само констатовани.

Сукоб интереса

На листи приоритета је и унапређење процедура утврђивања сукоба интереса кроз систем прикупљања и провјере података о имовинском стању, односно формирање електронског регистра изјава о имовинском стању.

Први корак је начињен 6. децембра потписивањем уговора о гранту од 1,6 милиона евра између ВСТС-а и Шведске развојне агенције у оквиру којег ће бити успостављен наведени регистар.

- Планирано је успостављање електронског регистра финансијских извјештаја судија и тужилаца у БиХ. Тренутно постоји регистар у форми збирке штампаних докумената. С обзиром на форму, ова збирка не омогућава редован мониторинг садржаја финансијских извјештаја носилаца правосудних функција - казали су у ВСТС-у.

Циљеви стратегије

* јачање капацитета правосуђа

* развијање превентивне антикорупцијске активности

* унапређење ефикасности правосудних институција

* подизање јавне свијести

* успостављење механизама за координацију борбе против корупције

Уочени проблеми у реализацији стратегије

* нису формирана тијела за спречавање корупције на свим нивоима власти

* нису креирана стратешка антикоруптивна документа

* одређене институције нису доставиле извјештаје

* нејасни поједини достављени подаци

* недостатак новца и других ресурса

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана