Мирко Околић, замјеник министра одбране БиХ: Хрвати не желе у Оружане снаге БиХ

Ведрана Кулага Симић
Мирко Околић, замјеник министра одбране БиХ: Хрвати не желе у Оружане снаге БиХ

У Оружаним снагама (ОС) БиХ на помолу су промјене одређених правила и изгледа униформи, али процес попуњавања упражњених мјеста, с друге стране, не иде лако, истакао је за “Глас Српске” замјеник министра одбране БиХ за управљање ресурсима Мирко Околић.

Потврдио је да је стигао одређен број возила чиме је донекле поправљено стање возног парка, а све је спремно и за дуго најављивани тендер за нову војну опрему.

- На униформама ће бити нове шаре, а ускоро ће бити познато и какве. Ово је један од пројеката о којем смо причали, а поступак треба да буде завршен до краја године - истакао је Околић.

ГЛАС: Какво је генерално стање у ОС БиХ? Да ли је још примјетан одлив кадрова, посебно из реда хрватског народа што је било видљиво?

ОКОЛИЋ: Због епидемије вируса корона дошло је до пада броја захтјева за одлазак из службе, јер је спријечила миграције грађана.

ГЛАС: Хоће ли бити пријема нових војника?

ОКОЛИЋ: У току је пријем 600 војника. Конкурс је завршен, дио провјера је обављен и сада морамо да видимо како ћемо ићи са обуком и укључивањем у јединице, а све то зависи од епидемиолошке ситуације.

ГЛАС: Колико је пријава стигло на конкурс?

ОКОЛИЋ: Када је ријеч о српским мјестима пријавило се, у просјеку, више од десет за једну позицију, код Бошњака нешто више од пет је у борби за једно мјесто, а Хрвати су испод један одсто, што значи да их нема довољно пријављених.

ГЛАС: Да ли то потврђује раније податке да, од када је Хрватска ушла у ЕУ, све више војника хрватске националности одустаје од војне службе?

ОКОЛИЋ: Да. Видјећемо да ли ће сада, можда само за њих, бити поново расписан конкурс, јер неће моћи да испуне предвиђену квоту. Ако и на том конкурсу буде исто, морамо се суочити са чињеницом да их нема довољно заинтересованих за ОС БиХ.

ГЛАС: Шта у том случају? Да ли ће мјеста попунити припадници других народа или остају упражњене?

ОКОЛИЋ: Мјеста ће највјероватније остати упражњена, јер је актима речено да се позиције попуњавају на основу пописа из 1991. године и то не би било добро нарушавати.

Притужбе

ГЛАС: Парламентарни војни повјереник је у посљедњем извјештају изнио низ замјерки на стање у Оружаним снагама (БиХ), указујући на то да забрињава проценат основаних притужби војника те да већу плату имају они који су на боловању од оних на стражи. Шта је у питању?

ОКОЛИЋ: Има оправданих, али и неоправданих притужби. Проблем имамо у једном дијелу закона и покушавамо да то, колико је могуће, поправимо, јер је немогуће одређене ствари урадити због законских одредаба. А заиста је и мало чудно. Када припадници Оружаних снага иду на терен или на стражу, не признаје им се, наравно, превоз, јер тих дана нису путовали. И када се тај превоз одбије, тај војник има мања примања него што би имао да није ишао на терен. Тако да су, у овим случајевима, обје стране у праву. И ови који то не могу да обрачунају и ови који негодују. Тако да ћемо на том пољу морати нешто да урадимо и да усагласимо многе аспекте.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана