Мирко Ћурић, градоначелник Требиња: Аеродром ће бити изграђен, нема разлога за сумњу

Ведрана Кулага Симић
Мирко Ћурић, градоначелник Требиња: Аеродром ће бити изграђен, нема разлога за сумњу

Изградња аеродрома у околини Требиња је готова ствар и нема сумње у завршетак овог стратешког пројекта за наш град, цијелу Херцеговину као и цијелу Републику Српску, а ако је струка рекла да се све то може завршити у 2022. години, и ја вјерујем у то.

Истакао је то за “Глас Српске” градоначелник Требиња Мирко Ћурић који је нагласио да је готово све договорено и да би данас требало да буде позната тачна локација на којој ће Србија градити аеродром у околини тог града, а са којег ће, према процјенама, први авион полетјети 2022. године.

Ријеч је о пројекту који финансира Србија, а на посљедњем састанку, који је у понедјељак одржан у Београду, договорено је, поновио је Ћурић, да ће тај аеродром бити изграђен на територији Мионића.

- Договорено је да су Мионићи дефинитивна локација, а до данас треба да буде формиран тим, односно да одређени људи изађу на лице мјеста и да се поразговара и са мјештанима како би се детаљније одредила локација. Мјесто је одређено, али ако буде нека опција лијево, десно да се измјесте неке ствари, да се у том погледу изађе у сусрет. Све остало је одлучено и то нам је веома драго - рекао је Ћурић.

ГЛАС: Да ли је њиховим изласком на терен стављена тачка на приче да ни овај пут тај пројекат неће заживјети?

ЋУРИЋ: То сам говорио и претходних дана. Састанком у Београду, којем су присуствовали сви надлежни из Србије који имају додирних тачака са аеродромима, показано је да ту неће бити проблема. Преоптимистичан је сигурно тај датум отварања, али с обзиром на то да нико из струке није имао коментара у вези с тим, нема разлога ни ја да сумњам.

ГЛАС: Јесте ли имали прилику да у посљедњих мјесец, два, откако је у јавност поново пласирана ова прича, поразговарате са суграђанима о свему томе? Шта кажу?

ЋУРИЋ: Знате како иде у почетку. Када је споменуто, обично сви повежу са оним од прије и кажу: “Ево, опет нека прича из неког претходног периода”, али и тада су постојали објективни разлози због којих се није кренуло у ту реализацију. Овај пут, када виде све састанке и рокове, дефинисани начин финансирања, јер Србија улаже 55 милиона евра, виде и да је све другачије и договорено. Надам се да ће идућих дана бити изгласан и лекс специјалис о аеродрому Требиње како би биле убрзане све процедуре.

ГЛАС: Колико је овај пројекат, који се дуго најављује и на који се дуго чека, значајан не само за Требиње него и за цијелу Херцеговину?

ЋУРИЋ: Ово је, вјерујте, историјски пројекат за Требиње и Херцеговину те за цијелу Републику Српску. Без обзира на аеродроме који су у близини, као што су они у Мостару, Дубровнику, Тивту, Подгорици, сматрамо да су овај пројекат и коначна изградња писте у Требињу и те­ како важни за све нас, а чули смо и од предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да није у питању само то да је комерцијалан и оправдан, већ да је стратешки пројекат за све. Надам се да ће бити на понос свих генерација и људи, како из Српске тако и Србије, те остатка свијета гдје год буду договорени летови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана