Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja: Aerodrom će biti izgrađen, nema razloga za sumnju

Vedrana Kulaga Simić
Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja: Aerodrom će biti izgrađen, nema razloga za sumnju

Izgradnja aerodroma u okolini Trebinja je gotova stvar i nema sumnje u završetak ovog strateškog projekta za naš grad, cijelu Hercegovinu kao i cijelu Republiku Srpsku, a ako je struka rekla da se sve to može završiti u 2022. godini, i ja vjerujem u to.

Istakao je to za “Glas Srpske” gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je naglasio da je gotovo sve dogovoreno i da bi danas trebalo da bude poznata tačna lokacija na kojoj će Srbija graditi aerodrom u okolini tog grada, a sa kojeg će, prema procjenama, prvi avion poletjeti 2022. godine.

Riječ je o projektu koji finansira Srbija, a na posljednjem sastanku, koji je u ponedjeljak održan u Beogradu, dogovoreno je, ponovio je Ćurić, da će taj aerodrom biti izgrađen na teritoriji Mionića.

- Dogovoreno je da su Mionići definitivna lokacija, a do danas treba da bude formiran tim, odnosno da određeni ljudi izađu na lice mjesta i da se porazgovara i sa mještanima kako bi se detaljnije odredila lokacija. Mjesto je određeno, ali ako bude neka opcija lijevo, desno da se izmjeste neke stvari, da se u tom pogledu izađe u susret. Sve ostalo je odlučeno i to nam je veoma drago - rekao je Ćurić.

GLAS: Da li je njihovim izlaskom na teren stavljena tačka na priče da ni ovaj put taj projekat neće zaživjeti?

ĆURIĆ: To sam govorio i prethodnih dana. Sastankom u Beogradu, kojem su prisustvovali svi nadležni iz Srbije koji imaju dodirnih tačaka sa aerodromima, pokazano je da tu neće biti problema. Preoptimističan je sigurno taj datum otvaranja, ali s obzirom na to da niko iz struke nije imao komentara u vezi s tim, nema razloga ni ja da sumnjam.

GLAS: Jeste li imali priliku da u posljednjih mjesec, dva, otkako je u javnost ponovo plasirana ova priča, porazgovarate sa sugrađanima o svemu tome? Šta kažu?

ĆURIĆ: Znate kako ide u početku. Kada je spomenuto, obično svi povežu sa onim od prije i kažu: “Evo, opet neka priča iz nekog prethodnog perioda”, ali i tada su postojali objektivni razlozi zbog kojih se nije krenulo u tu realizaciju. Ovaj put, kada vide sve sastanke i rokove, definisani način finansiranja, jer Srbija ulaže 55 miliona evra, vide i da je sve drugačije i dogovoreno. Nadam se da će idućih dana biti izglasan i leks specijalis o aerodromu Trebinje kako bi bile ubrzane sve procedure.

GLAS: Koliko je ovaj projekat, koji se dugo najavljuje i na koji se dugo čeka, značajan ne samo za Trebinje nego i za cijelu Hercegovinu?

ĆURIĆ: Ovo je, vjerujte, istorijski projekat za Trebinje i Hercegovinu te za cijelu Republiku Srpsku. Bez obzira na aerodrome koji su u blizini, kao što su oni u Mostaru, Dubrovniku, Tivtu, Podgorici, smatramo da su ovaj projekat i konačna izgradnja piste u Trebinju i te­ kako važni za sve nas, a čuli smo i od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da nije u pitanju samo to da je komercijalan i opravdan, već da je strateški projekat za sve. Nadam se da će biti na ponos svih generacija i ljudi, kako iz Srpske tako i Srbije, te ostatka svijeta gdje god budu dogovoreni letovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana