Министри заборавили на тероризам

Жељка Домазет
Министри заборавили на тероризам

Сарајево - Савјет министара БиХ није испоштовао закључак Представничког дома Парламента БиХ да им до 30. новембра достави извјештај о стању безбједности и приједлог мјера у вези са недавним терористичким нападима на припаднике Оружаних снага БиХ и полицију у Завидовићима.

Засједање Савјета министара планирано је тек за четвртак, а информацију за министре треба да припреми Министарство безбједности, у којем су јуче рекли да раде на томе, али не и због чега посао није завршен у року који су дали парламентарци.

Посланици Представничког дома Парламента БиХ изразили су на сједници одржаној 24. новембра незадовољство информацијом о нападима коју им је предочио замјеник министра безбједности Мијо Крешић и усвојили закључак да им Савјет министара до 30. новембра достави детаљан и свеобухватан извјештај. То се, међутим, није догодило, а парламентарци истичу да је забрињавајуће што Савјет министара није испунио обавезу.

Посланик СНСД-а Никола Шпирић рекао је за "Глас Српске" да је Савјет министара највећи фактор нестабилности институција БиХ.

- Савјет министара се састаје само када треба изразити некоме саучешће. И Парламент БиХ је институција у одумирању и институција за сахране, џеназе и афере. Ту лежи комплетна наша несрећа и небезбједност. Ту је узрок свих наших проблема - рекао је Шпирић и истакао да овакав однос најбоље говори и о Савјету министара и Парламенту БиХ.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић упозорио је да је непоштовање Парламента велики проблем.

- Надам се да ће Савјет министара бар у четвртак размотрити тај материјал и да ће донијети комплетну и квалитетну информацију о безбједности у БиХ, са акцентом на терористичке нападе - рекао је Новаковић и подсјетио да прије сједнице Представничког дома о томе треба да расправља и парламентарна Заједничка комисија за одбрану и безбједност.

Посланик СББ-а Дамир Бећировић истакао је да Савјет министара не држи ни до Парламента ни до закључака посланика.

- Очито је да Савјету министара безбједност и питање терористичких напада нису приоритет. То је примјер непоштовања највише законодавне институције у БиХ - рекао је Бећировић.

Незадовољство не крије ни министар одбране БиХ Марина Пендеш.

- Министарство одбране и Оружане снаге нису добили од безбједносних агенција и Министарства безбједности никакве повратне информације ни о убиству двојице припадника Оружаних снага, нити о нападу на начелника Заједничког штаба Анту Јелеча. Упутићу одређеним безбједносним институцијама захтјев за информисање о томе - казала је Пендеш, наводећи да је обавеза свих институција да доставе адекватан одговор на терористичке и друге нападе.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић из СДА казао је да треба имати у виду да је већина министара протеклих дана била одсутна због службеног пута.

- Увјерен сам да ће Савјет министара врло брзо доставити извјештај - истакао је Џаферовић.

Напади у протеклих 20 дана

13. новембар - Енес Омерагић испред касарне у сарајевском насељу Рајловац у терористичком нападу убио припаднике Оружаних снага БиХ Недељка Радића и Армина Салкића, након чега се разнио бомбом у својој кући

20. новембар - На изласку из тунела Салаковац на путу Сарајево - Мостар агент Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Златко Хумо бацио топовски удар испред службеног возила у којем је био командант Оружаних снага БиХ генерал Анте Јелеч

24. новембар - На крову заграде Полицијске станице у Завидовићима експлодирала бомба. Објекат је оштећен, а повријеђених није било. Пронађена и бомба која је на ову полицијску станицу бачена дан раније, али није експлодирала

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана