Министарство безбједности покушало друге полицијске агенције довести на тло Српске

ATV
Министарство безбједности покушало друге полицијске агенције довести на тло Српске

Министарство безбједности у Савјету министара у техничком мандату покушало је, практично на мала врата, да друге полицијске агенције у БиХ доведе на територију Републике Српске.

Све је то Министарство безбједнсости БиХ покушало под плаштом приче о рјешавању илегалног прилива миграната у Приједлогу споразума о пружању помоћи ентитетским министарствима унутрашњих послова и оперативној сарадњи у надзору границе. 

У надзор су у Приједлогу Споразума укључени МУП  Републике Српске, полиција Брчко дистрикта, па и кантонални МУП. Спорно је и то што је Приједлог Споразума сачињен без било каквих консултација са тим институцијама. 

Најмање треба да чуди што такав Приједлог Споразума није ни усвојен на Савјету министара, јер је чак сачињен без мишљења Министарства финансија и трезора, па ни Канцеларије за законодавство Савјета министара. Ни у врху Министарства безбједости не знају како је написан спорни Споразум, али тврде да га је министар безбједности Драган Мектић сачинио са најближим сарадницима. Ни Драган Мектић данас није био доступан за коментар.

Полиција Брчко дистрикта, како је АТВ-у потврђено, није консултована нити обавијештена да је укључена у Споразум, као ни МУП Републике Српске. 

Најмање је спорно што је Министарство безбједности пробило и рок од седам дана које му је БХ-Предсједништво дало да достави план за рјешавање прилива илегалних миграната.

Министартсво безбједности чак и након мјесец дана прекршило је и процедуре, сачинивши  план без сарадње са ентитетским владама. Притом је занемарена и чињеница да МУП Републике Српске већ има закључен споразум са Граничном полицијом БиХ, али и да  већ учествује у очувању границе, а спреман је да пружи још помоћи.   Спорно је и фокусирање искључиво на источну границу БиХ, која није наведена у Закључку са сједнице Предсједништва  БиХ. У Приједлогу Споразума фокус је на заштити источне  граници и поред проблема враћања илегалних миграната из ЕУ враћају у БиХ, и то по Споразуму о реадмисији између БиХ и ЕУ, који подразумијева да се држављани трећих држава којима се не може утврдити идентитет враћају у државу првог уласка у ЕУ, што би у великом броју случајева била БиХ. 

Предсједништво БиХ у априлу је још на другој сједници задужило Савјет министара БиХ да достави свеобухватан план за дјеловање државних и ентитетских институција у складу с надлежностима, с циљем спречавања повећаног прилива миграната у БиХ. Приједлог Споразума Савјету министара БиХ у техничком мандату упућен је 20. маја, али је Министарство безбједнсоти задужено да настави са реализацијом Закључка Предсједништва БиХ и о томе обавијести Савјет министара на наредној сједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана