Мине нема ко да уклања

Дарко Момић
Мине нема ко да уклања

САРАЈЕВО - Према Стратегији противминског дјеловања БиХ за период 2018-2025. година коју је недавно усвојио Савјет министара у техничком мандату а која је објављена у посљедњем “Службеном листу БиХ” за деминирање у наведеном периоду планирано је 336,2 милиона марака, али саговорници “Гласа Српске” који се годинама баве овим послом тврде да БиХ ни до 2025. године неће бити очишћена од мина и да ће ова стратегија као и претходне двије ићи на ревизију.

Аналитичар противминских активности из Мостара Давор Коленда који се годинама бави пословима деминирања каже да према досадашњем темпу једноставно није могуће да се БиХ у потпуности разминира до 2025. године Коленда истиче да ће се стратегија сигурно ревидирати и објашњава да у БиХ постоји око 1.000 квадратних километара под минама, а да се годишње у просјеку деминира око 55 квадратних километара.

- Толико се у просјеку деминирало према Стратегији противминског дјеловања 2009-2019, а толико се предвиђа и новом стратегијом што значи да њени креатори већ сада потврђују и признају да деминирање неће бити завршено до 2025. године, дакле ни пуних 30 година послије завршетка рата. У наредном периоду се неће радити ни 55 километара годишње зато што се смањују деминерски капацитети - каже Коленда.

Према његовим ријечима, одговорност за то сносе сви у “ланцу командовања” од Центра за уклањање мина БиХ (БХМАЦ), преко Комисије за деминирање и Министарства цивилних послова до Савјета министара БиХ.

- Свјесно или не, али код нас се годинама упорно урушавају домаће фирме које се баве деминирањем и те послове раде углавном припадници Оружаних снага БиХ и ентитетских Управа за цивилну заштиту. Само за посљедње три године преполовљен је број деминера у БиХ који раде у комерцијалном сектору зато што се све више смањује износ средстава за деминирање - каже Коленда.

Он истиче да Савјет министара не повећава свој буџет за деминирање, а РС и ФБиХ издвајају средства само за своје Цивилне заштите, док се уништавају домаће комерцијалне фирме које те послове раде за три пута мање.

С друге стране, директор БХМАЦ-а Саша Обрадовић каже да се стратегија може реализовати само ако се сви укључе у тај посао.

- Уколико се сви нивои власти, од локалног до нивоа БиХ, максимално укључе када је ријеч о издвајању средстава за деминирање, ми ћемо сигурно реализовати стратегију. Уколико тога не буде, ми смо свјесни да стратегија неће бити испуњена - признаје Обрадовић.

Он истиче да руководство БХМАЦ-а заједно са донаторима преговара да се што више средстава додјељује преко комерцијалних тендера за деминирање, а не директним уговорима појединим компанијама.

- Поред проблема са недостатком средстава, очекујемо и од Оружаних снага БиХ да оспособе сва своја 34 тима за деминирање како би могли ефикасније да допринесу реализовању стратегије - каже Обрадовић.

Хрватска

Према тврдњама Давора Коленде, Хрватска планира до 2025. године да разминира око 350 квадратних километара минираних површина, а БиХ нешто више од 1.000 квадратних километара.

- Хрватска за то планира око 450 милиона евра, а БиХ 336 милиона КМ. Испада да ми за три пута мање пара треба да деминирамо три пута већу површину. Ту нешто не штима - каже Коленда.

Директор БХМАЦ-а Саша Обрадовић објашњава да су управо људи попут Коленде преко својих деминерских фирми довели до тога да је деминирање у БиХ три пута јефтиније него у окружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана