Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске: Влада безусловно прихватила све наше приједлоге

Дарко Момић
Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске: Влада безусловно прихватила све наше приједлоге

Представници Владе Републике Српске без икаквих условљавања су прихватили сва три приједлога Борачке организације РС у вези са побољшањем статуса и положаја незапослених демобилисаних бораца, каже у интервјуу за “Глас Српске” први човјек БОРС-а генерал Миломир Савчић.

Он објашњава да је Предсједништво БОРС-а у мају донијело одлуку да се пред Владу РС изађе са захтјевом да се незапосленим борцима обезбиједе редовна мјесечна примања у висини мјесечног борачког додатка.

- То је прихваћено без проблема и речено нам је да се за тај број људи могу обезбиједити примања, али су од нас тражене гаранције да се ради заиста о око 7.900 људи, да се не би касније испоставило да је тај број вишеструко већи - каже Савчић.

ГЛАС: Можете ли појаснити то у вези са бројем?

САВЧИЋ: Било је пасивних тражилаца посла, односно оних који су, рецимо, радили у иностранству, а остваривали су право на здравствено осигурање у РС. У том смислу је нама пребачена лоптица кад је у питању одговорност за број будућих корисника права на мјесечни додатак по основу незапослености.

ГЛАС: Шта је конкретно договорено, односно колику накнаду ће добијати незапослени борци?

САВЧИЋ: Накнада је у висини мјесечног борачког додатка. То је просјечно око 70 марака мјесечно, а зависи од броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава. Свјесни смо да то није много, да не кажем да није ништа, али договорене су и неке друге ствари.

ГЛАС: Шта је још договорено?

САВЧИЋ: Прихваћен је наш приједлог да се висина средстава за самозапошљавање незапослених бораца подигне са 7.000 на 10.000 марака. Оцијенили смо да то, рецимо, за људе који живе у сеоским подручјима и баве се или имају услове да се баве пољопривредом може да буде пристојна основа за покретање неке такве дјелатности.

ГЛАС: А шта је са незапосленим борцима којима је у међувремену урушено здравље и који једноставно нису у стању да раде?

САВЧИЋ: Водили смо рачуна и о њима, јер знамо да има одређен број људи који се не могу обратити за подстицаје за самозапошљавање из простог разлога што нису здравствено, односно радно способни. Мораћемо да израдимо, условно речено, социјалну карту и да тачно именом и презименом идентификујемо те људе.

ГЛАС: Прије неколико дана је ухапшено још неколико бивших припадника МУП-а и Војске РС под оптужбом за ратне злочине. Да ли ће ти људи и даље бити препуштени сами себи?

САВЧИЋ: И о томе смо разговарали. Према процјени БОРС-а, сваком оптуженом је за излазак на једно рочиште потребно око 200 марака и то под условом да има адвоката по службеној дужности кога плаћа суд. Пошто се просјечно два пута мјесечно иде на рочишта, тражили смо да се финансијски помогне тим људима и закључак је да ће се одређена средства доставити Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих преко кога ће се помагати одбрана оптужених.

Правна помоћ

ГЛАС: Колико се оптуженима за ратне злочине помаже када је ријеч о пружању правне помоћи?

САВЧИЋ: Ми смо на услузи свим оптуженим када је то у питању, али проблем је што огромна већина људи само тражи паре. Мисле да ће тиме ријешити све, чак и када им се даје неки документ који може допринијети њиховом директном ослобађању, али већина оптужених то, нажалост, не разумије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана