Миличевић: СДС не намјерава да одступи

Маријана Мљиић Бјеловук
Миличевић: СДС не намјерава да одступи

БАЊАЛУКА - Иако СДС није ни близу рјешавања проблема изазваних гашењем рачуна, у највећој опозиционој странци Републике Српске тврде да им санкције неће стати на пут, да ће изаћи на предстојеће локалне изборе и понудити кандидате за начелнике и градоначелнике у више од 90 одсто општина и градова, међу којима је и Бањалука.

Лидер СДС-а Милан Миличевић казао је “Гласу Српске” да су се обратили и надлежним републичким институцијама те затражили помоћ од њих када је ријеч о свим проблемима који су услиједили због блокаде рачуна.

- СДС остаје какав је и био и као такав ће изаћи на наредне изборе. У фази смо изналажења правних могућности да се то догоди. Ништа нас неће спријечити да изађемо на изборе, иако тренутно немамо активан рачун због санкција Министарства финансија САД. Задња опција за којом бисмо посегли ако све претходно не успије је да изађемо на изборе под именом СДС - Воља народа - поручио је Миличевић.

Нагласио је да су и од надлежних институција РС затражили да буде ријешен и проблем правних лица који су под санкцијама САД на исти начин за којим су посегнули када је ријеч о физичким лицима којима је била онемогућена исплата плата.

- Захтијевамо од институција Републике Српске да се на исти начин измјенама одговарајућих закона то омогући и СДС-у, односно да нам средства која су залеђена на државном, републичком и локалним буџетима буду на располагању - поручио је Миличевић.

Све турбуленције у СДС-у, тврди Миличевић, неће утицати на изборни резултат, јер како наводи, највећа опозициона странка у Српској има израђену инфраструктуру те мјесне одборе и чланове, као и партнере.

- Наша кампања биће вођена под заставом и грбом СДС-а. Настављамо са својим плановима. Александар Крејић је предложен за начелника Челинца. То је само један од кандидата за начелничку позицију. Имаћемо своје кандидате у више од 90 одсто општина и градова. У једном броју локалних заједница биће заједнички опозициони кандидати, али у највећем броју имаћемо своје људе који ће у борбу за позицију начелника и градоначелника, а имаћемо и листе за одборнике - казао је Миличевић.

СДС је још раније најавио да је могуће да имају и свога кандидата за првог човјека Бањалуке, а Миличевић наводи да ће Градски одбор СДС-а донијети коначну одлуку.

- Они воде активности по својим мјесним одборима и траже изјашњење чланова када је ријеч о том питању. Дакле они ће донијети одлуку да ли ће СДС имати свог кандидата за градоначелника Бањалуке или ће подржати опозиционог кандидата - закључио је Миличевић.

Такође познато је и да ће кандидат СДС-а за начелника Берковића бити Бојан Самарџић, али и да ће вјероватно шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Вукота Говедарица у трку за првог човјека Гацка.

СДС је још од 2004. године на црној листи америчке Канцеларије за контролу стране имовине америчког Министарства финансија, а рачун је партији угашен 29. марта ове године.

Радници на бироу

СДС је због гашења рачуна и онемогућеног платног промета усљед америчких санкција одлучио да службенике запослене у тој странци упути на Завод за запошљавање да би остварили одређени дио личног дохотка које их следује по закону.

- Радници су, да не би изгубили своје право које могу да остваре на бироу рада кроз одређени проценат личног дохотка, плаћене порезе и доприносе, добили уговоре о рјешењу о отказу да би могли да се пријаве на биро, да не би изгубили то право, јер постоје законски рокови за пријаве - казао је Миличевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана