Милић: Мајска пензија по новом систему обрачуна

Срна
Милић: Мајска пензија по новом систему обрачуна

ТЕСЛИЋ - Фонд за пензијско-инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске прешао је на нови систем обрачуна пензија и већ од 26. маја почеће обраду мајске пензије како би били спремни за њену исплату, изјавио је директор Фонда ПИО Младен Милић.

Милић је указао на значај реформе пензионог система по редовност исплате пензија и средстава потребних за исплату, те побољшање структуре корисника права.

"Приликом обрачуна априлске пензије први пут у историји Фонда прешли смо 60 одсто корисника права на старосну пензију у укупној структури, а први пут је смањен проценат испод 13 одсто, дакле 12,97 одсто када су у питању корисници права на инвалидску пензију", рекао је Милић, додајући да је смањен и проценат корисника права на породичну пензију.

Према његовим ријечима, уколико се посматра на годишњем нивоу, а не кумулативно, приликом доношења рјешења, односно остваривања права на пензију, Српска се налази у некој средини високо развијених западноевропских земаља по питању структуре корисника права.

"Испод седам одсто смо на годишњем нивоу када су у питању корисници права на инвалидске пензије, а близу 70 одсто је корисника права на старосну пензију", изјавио је Милић новинарима у Теслићу, гдје присуствује сједници Управног одбора Удружења пензионера Српске.

Када је ријеч о потребним средствима за исплату пензија, Милић каже да је повећан проценат учешћа изворних доприноса у финансирању исплате пензија у односу на претходни период који се сада креће око 85 одсто у просјеку сваки мјесец.

"Прошле године, када је још била ванредна ситуација и под вирусом корона имали смо око 82 одсто обезбијеђених средстава из доприноса", навео је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана