Милановић: Некакав Шворц наметнуо измјене закона, то је некомпетентна колонијална управа

Срна, Танјуг
Милановић: Некакав Шворц наметнуо измјене закона, то је некомпетентна колонијална управа

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић оцијенио је да је то што је Кристијан Шмит наметнуо измјене Изворног закона у БиХ примјер некомпетентне колонијалне управе и најавио да ће, ако постане хрватски премијер, представници ове земље у Бриселу скоро ултимативно тражити да се ријеше права Хрвата у БиХ.

-Видјели смо да је некакав Шварц, Шворц, Шулц донио измјене изборног закона. Дакле, то је некомпетентна колонијална управа - рекао је Милановић.

На питање какав би, ако постане нови премијер Хрватске, имао однос према ЕУ, начину одлучивања, али и НАТО, Милановић је за Н1 одговорио да ће то у најкраћем бити “поштовање, али чврст став”.

Он је указао да се право Хрвата у БиХ да бирају свог представника сада “безобразно игнорише”, те најавио да би као премијер Хрватске тражио од представника ове земље у Бриселу да много одлучније наступају.

-Право Хрвата у БиХ - људи којим будем на челу одмах ће добити инструкције да се у Бриселу на одређеним тијелима понашају скоро улитмативно. Хрватска на то има право. У Бриселу постоје механизми да се одређен процеси блокрају - рекао је Милановић.

Он је оцијенио да садашњи премијер Хрватске Андреј Пленковић није предузео ништа на том плану из кукавичлука да не би био један од оних који стрше.

-То друштво у Бриселу доживљавам као полугу за остварење хрватски интереса, а не за своју личну промоцију - каже Милановић. Истакао је је да неће поднијети оставку на функцију на којој је и то је, нагласио је, његова коначна одлука, а ако буде изабран за премијера Иван Турудић неће бити главни државни тужилац.

Након парламентарних избора најавио је окупљање већине у, како је рекао, неку врсту “санитарног кордона према пошасти која је снашла Хрватску у посљедњих седам и по година”.

-Ја браним галско село као Астерикс. Нема апетита као Обеликс, али браним галско село. Бранио сам институције током цијелог мандата, грађани су на то реаговали добро, према свим некаквим емпиријским показатељима - казао је Милановић у синоћњем интервјуу за загребачку Н1 тв.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана