Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ: У ВСТС-у 95 одсто одлука доносимо једногласно

Ведрана Кулага Симић
Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ: У ВСТС-у 95 одсто одлука доносимо једногласно

Сваки грађанин, па и политичка партија имају право на критику, а оне које упорно долазе од стране СДА нису конструктивне, већ деструктивне и иду у правцу урушавања независности правосуђа.

Истакао је то у интервју за “Глас Српске” предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија.

Одређене политичке партије, тврди, желе да преузму контролу, односно да врате изгубљено, што разумије као њихову политичку борбу, али за нешто на шта, у ствари, како каже, немају право.

- Чињеница је да има прљавих подметања у којима се ВСТС на првом мјесту покушава изједначити са некаквим политичким институцијама, у којима сједе представници политичких партија и доносе неке политичке одлуке у којима имају неке већине и мањине. Одлуке ВСТС-а су у 95 одсто случајева донесене једногласно или до два гласа против од 15. Екстремно су ријетке одлуке у којима је било прегласавања и таквих је, у мојих шест година, било тек неколико на питањима именовања. Напада се правосуђе како би се, на неки начин, те институције прогласиле неефикасним, политизованим и како их треба промијенити, али на начин да се остваре неке друге жеље - рекао је Тегелтија.

ГЛАС: Коме је то у циљу?

ТЕГЕЛТИЈА: Може се препознати када се погледа ко су главни промотори тих напада. СДА чак и у страначкој декларацији помиње ВСТС. То и не крију.

ГЛАС: Како то утиче на рад правосуђа?

ТЕГЕЛТИЈА: Правосуђе је дио друштва и функционише у њему. Стварањем таквог амбијента, грађанима се манипулише и ствара амбијент у којем се ВСТС проглашава за непријатеља. То је лоше, али, нажалост, живимо у БиХ и морамо да се носимо са тим.

ГЛАС: Да ли желите да кажете да политика, односно појединци желе у исто вријеме контролу над правосуђем, док се, с друге стране, залажу за независно правосуђе?

ТЕГЕЛТИЈА: Залажу се за независно правосуђе под својом контролом. Када кажу независно правосуђе, то им само служи као обланда под којом у ствари желе доминацију странака, прије свега у ВСТС-у, који је кровна регулаторна институција у правосуђу.

ГЛАС: На кога конкретно мислите када кажете политичких партија?

ТЕГЕЛТИЈА: СДА у саопштењима, па и декларацијама то јасно износи. Право на критику имају све партије, политичке опције и сваки грађанин. И ми не бјежимо од критика. Постоје оправдане критике јер има области у којима треба унаприједити рад. Критике које долазе из СДА су деструктивне.

ГЛАС: Очекујете ли промјене или наставак притисака, имајући у виду да се озбиљно прича о измјенама и допунама Закона о ВСТС-у БиХ?

ТЕГЕЛТИЈА: Сигуран сам да притисци неће престати, а знаћемо да се изборимо.

ГЛАС: Ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина је коначно усвојена. Шта то значи за БиХ?

ТЕГЕЛТИЈА: Било је крајње вријеме да буде усвојена. Навршиле су се двије године откако је усаглашена. И чак је усвојена у том облику, уз један анекс. Без икаквог разлога се одуговлачило са усвајањем ово вријеме, али њеном примјеном ће бити убрзан рад на рјешавању предмета ратних злочина јер ће на њима радити велики број судија на свим нивоима. Апсурд је да смо се прије три године припремили, именовали људе, обезбиједили новац и до сада чекали. Ти људи, у ствари, нису ни имали посао за који су именовани.

ГЛАС: Да ли је 2023. година, која је постављена као рок, заиста крајњи датум до када треба ставити тачку на ову причу?

ТЕГЕЛТИЈА: Послије овог рока, можемо говорити и о бесмислицама и само о опструкцијама јер ће доста људи биолошки нестати. Не можемо утицати на вријеме и биологију.

Корупција и криминал

ГЛАС: Једна од тачака на идућој сједници ВСТС-а је информација о раду на предметима корупције и организованог криминала. Да ли је то једна од области на коју мислите када кажете да се треба побољшати стање?

ТЕГЕЛТИЈА: То је најслабија тачка у правосуђу, али је у посљедње вријеме покренут значај број предмета из ове области и очекујем оптужнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана