Милан Кнежевић, посланик у Скупштини Црне Горе за "Глас Српске": Нећемо дозволити подјелу на подобне и неподобне Србе

Александар Стојановић
Милан Кнежевић, посланик у Скупштини Црне Горе за "Глас Српске": Нећемо дозволити подјелу на подобне и неподобне Србе

Нормално је да међу политичким субјектима који ће чинити парламентарну већину буде и неспоразума и различитих гледања на то како треба да изгледа будућа влада, али чињеница да смо са 41 послаником подржали Здравка Кривокапића за мандатара говори да неће бити никаквих проблема у избору нове извршне власти.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” посланик у Скупштини Црне Горе Милан Кнежевић коментаришући актуелну политичку ситуацију у овој држави и одговарајући на оптужбе да Срби у Црној Гори саботирају конституисање нове скупштинске већине.

- Као коалиција која је освојила највећи број гласова и чини 66 одсто будуће извршне власти, нећемо пристати на било каква уцјењивања и условљавања, али и покушаје да ми будемо означени као неки антидржавни елемент. Иначе, Ђукановић је таргетирао и означавао Србе као сумњива лица у независној Црној Гори, ми смо се против тога борили и изборили - казао је Кнежевић.

ГЛАС: Недавно сте изјавили да се са свима можете договорити, осим са Дританом Абазовићем. Гдје је запело?

КНЕЖЕВИЋ: Суштина је у томе да је Абазовић саопштио да он сматра да политички представници Срба не могу преузети Министарство унутрашњих послова, министарства правде, одбране, спољних послова, Агенцију за националну безбједност и војнообавјештајну агенцију, јер је он забринут за националне интересе Црне Горе уколико Срби дођу на те позиције. Грађани који се национално изјашњавају као Срби су доминантно учествовали на овим изборима и извојевали ову побједу, а ми имамо обавезу према њима да не дозволимо било какав вид таквих условљавања или филтрација на подобне или неподобне Србе.

ГЛАС: Јесте ли разговарали са Абазовићем, да ли су превазиђени проблеми?

КНЕЖЕВИЋ: Наравно. Рекли смо му да је то за нас неприхватљиво и да нећемо дозволити ниједном од наших будућих партнера да одређује нечију политичку подобност. Ми смо спремни да начинимо максималне уступке и Абазовићу, као што смо то учинили Демократама, јер је и мјесто предсједника Скупштине припадало нама.

ГЛАС: Да ли се остаје при ономе да нова влада треба да буде експертска или ће се у њој, ипак, наћи и политичари?

КНЕЖЕВИЋ: Влада неће бити стриктно експертска, нити је то могуће. Оно што је сасвим извјесно је да ће ту владу чинити и политичари и експерти о којима ћемо се договорити уз консензус са партнерима. Суштина је у томе да, уколико предложите експертску владу, бјежите од одговорности за све оно што очекује Црну Гору на путу реформи и неопходно је да они људи који су освојили подршку у значајној мјери преузму одговорност и обавезе за оно што су изјављивали за вријеме изборне кампање.

ГЛАС: Медији су писали да сте се сукобили и са митрополитом Амфилохијем. Шта се то десило под Острогом?

КНЕЖЕВИЋ: Још једна удбашка подметачина концерна “Вијести” који жели да саставља владу. Иначе, они су познати по серијама текстова управо против митрополита Амфилохија, називајући га ђаволом, инспиришући тако значајан број екстремиста да каменују цетињски манастир и протјерују митрополита са трона светог Петра Цетињског, а сад су они као забринути за наш однос. Ја сам митрополиту саопштио наше ставове, он их је саслушао и разлог због ког смо ми били у манастиру Острог јесте била посредничка и помиритељска улога СПЦ са осталим колегама из опозиције који би требало да чине нову власт. А што се тиче нашег односа према СПЦ и митрополиту Амфилохију, мислим да се јавност увјерила мјесецима уназад какав је.

Србија

Коментаришући наводе о уплитању Србије и улози Александра Вучића у изборном процесу, Кнежевић истиче да је ријеч о ноторним неистинама.

- Чули смо приче, од тога да је Вучић помагао Ђукановићу до тога да инсистира на учешћу ДФ-а у власти. Грађани су јасно рекли шта желе, ми смо са својим партнерима освојили 133.000 гласова и не треба ни Вучић, нити било ко да нареди да ми учествујемо у власти - казао је Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана