Мигранти у Бањалуци купују гумене чамце како би дошли до западне Европе

Вељко Зељковић
Мигранти у Бањалуци купују гумене чамце како би дошли до западне Европе

БАЊАЛУКА - Мигранти који преко балканске руте долазе у БиХ и ту остају “заробљени”, на све начине, па и оне који се могу назвати “немогућом мисијом”, покушавају да се домогну западне Европе, те су протеклих дана и седмица, пролазећи кроз Бањалуку и идући ка Бихаћу и Градишци, “опустошили” поједине трговачке центре у највећем граду Српске купујући гумене чамце.

Потврдили су ово у једном од бањалучких тржних центара за “Глас Српске”, наводећи да у посљедње вријеме не могу “нанијети” довољан број ових чамаца, колика је потражња.

- Долазе нам готово свакодневно и траже да купе ове чамце. Вјероватно се чују између себе, па знају да их код нас још увијек има. Нисам сигуран из које су земље, али ради се углавном о млађим лицима, старости око двадесетак година. Куповина обично кратко траје, а најтраженији су мањи гумени чамци прављени за двије особе. Неки од њих су ми признали да ће њиме покушати прећи у Хрватску. Дјеловали су ми баш очајно и помало изгубљено. Нисам сигуран да знају у шта се упуштају. С обзиром на то да знам каква је ријека Сава, са јаким струјама, не знам коликом им ови чамци могу помоћи. Али, оно што знам јесте да се ја никада не бих усудио сјести у овај надувани чамчић и упутити се преко ове ријеке - истакао је за наш лист један од продаваца у овом тржном центру.      

Да је све више оваквих покушаја прелазака хрватске границе, свједочи и недавни примјер када су двојица миграната током протеклог викенда гуменим чамцем покушали прећи ријеку Саву. Након што им се чамац преврнуо, из хладне ријеке их је успјела спасити хрватска гранична полиција. Ту срећу није имао мигрант чије је тијело недавно извучено у Козарској Дубици, која све више постаје гранично мјесто преко ког се мигранти покушавају чамцима домоћи Европске уније.

Иначе, према посљедњим подацима ЕУЛЕКС-а, у првих девет мјесеци ове године на спољним границама ЕУ откривено је близу 228.240 нерегуларних улазака, што представља повећање од 70 одсто у поређењу са истим периодом прошле године. Такозвана балканска рута и даље је најактивнија миграциона рута са 19.160 откривених у септембру, двоструко више него прије годину дана.

Већи прилив миграната видљив је и у Бањалуци, као транзитном мјесту, гдје се током протеклих неколико недјеља у околини жељезничке и аутобуске станице окупљају све веће групе које појединих дана броје и до стотињак миграната.

- Не знам шта се дешава и куда иду. Претпостављам да иду на сјевер према Бихаћу или Градишци. Појаве се преко дана, преспавају у врећама за спавање и под ведрим небом у околини жељезничке станице и ујутро углавном нестану. Иза себе оставе смеће, што ми некако највише смета. Ипак, оно што ме је баш зачудило јесте што међу њима има и људи чак из Буркине Фасо - каже власник једног малопродајног објекта у околини Аутобуске станице.

Никад се не зна

Саговорник “Гласа” који има радњу на Аутобуској станици у Бањалуци наводи и да грађани који станују у близини живе у све већем страху, јер не знају шта могу очекивати од појединих миграната, поготово ноћу.

- Када дођу у већем броју, избјегавају кретање у ноћним сатима. Куће и гараже се закључавају. Чак рјеђе долазе и у саму продавницу. Схватају да је неке од њих мука натјерала на толики пут, али никада се не зна кога све може бити међу њима - истакао је овај трговац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана