Мигранти пуне и затворе

Ведрана Кулага Симић
Мигранти пуне и затворе

БИХАЋ - Унско-сански кантон, откако мигрантска криза потреса БиХ, трпи највећи притисак, а осим локалног становништва, у проблемима су и у кантоналном Министарству правосуђа и управе јер све теже могу да измире трошкове који настају због правосудних поступака у којима су мигранти једна од страна.

На подручју кантона је, према неким процјенама, између 5.000 и 7.000 миграната, а све чешће долази до проблема, након чега мора да реагује и полиција. У прилог томе иде информација коју су пренијели локални портали, односно да Казнено-поправни завод полузатвореног типа у Бихаћу биљежи пораст броја притворених, али и затворених лица која се по рјешењима општинских, кантоналних судова и Суда БиХ смјештају у ову установу.

У затвору у Лукама је, према тим објавама, све већи број миграната те су и капацитети скоро попуњени.

На те и друге проблеме због миграната у УСК-у упозорио је посланик А-СДА у Представничком дому Парламента БиХ Јасмин Емрић на чији захтјев је у приједлог буџета институција БиХ за ову годину увршћена ставка да као помоћ, с циљем ублажавања посљедица те кризе, буде издвојено 450.000 марака.

Емрић је рекао да сви морају схватити опасност мигрантске кризе, али и одговорност коју ниво БиХ има у њеном рјешавању, посебно у кантону из којег и сам долази. Тражио је, како је потврдио, да новац буде усмјерен за субвенционисање трошкова смјештаја миграната у КПЗ-овима. За “Глас Српске” каже да мигрантски притисак на Унско-сански кантон не јењава и да на ту изузетно сложену ситуацију морају да реагују са нивоа БиХ.

- Проблеми настају јер је све већи број кривичних дјела и прекршаја које праве мигранти, а има и поступака у којима су оштећена страна. У кантону су већ три године те се обавезе према КПЗ-овима повећавају и дошле су до тачке да се то не може покрити из кантоналног буџета. И Министарство правосуђа и управе УСК-а је лани то наговијестило, али и презентовало ове проблеме надлежнима у БиХ, нагласивши да се мора помоћи правосудним органима у вези са трошковима који настају у процесуирању кривичних дјела која се односе на мигрантску популацију - истакао је Емрић.

Дневни трошкови по мигранту у овим ситуацијама се крећу између 25 и 30 КМ за боравак и исхрану када се одреди привремена мјера притвора у КПЗ-у, који то фактурише кантоналном министарству. 

- Тачан број миграната у тим ситуацијама не знам, али у свим поступцима настају и трошкови вјештака, преводилаца јер се за сваки поступак мора он обезбиједити. Некада се те стручне особе морају пронаћи у другим мјестима, на примјер, из Сарајева мора доћи у Бихаћ да заступа мигранта, тада настају и путни трошкови и други. То су веома сложени поступци који коштају и све то треба финансирати - истакао је Емрић.

Са премијером УСК-а Мустафом Ружнићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт у вези са овом проблематиком.

Провјере

Портпарол Управе полиције Министарства унутрашњих послова УСК-а Але Шиљдедић је казао за локалне медије да је у првих шест мјесеци ове године легитимисано више од 15.000 миграната. Иако у кантону постоје кампови, број миграната на отвореном и у приватним смјештајима, према процјенама, већи је од броја оних у камповима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана