Мигранти надиру, а Министарство одбране против идеје да војска чува границе

ATV
Мигранти надиру, а Министарство одбране против идеје да војска чува границе

Мигранти и даље надиру у Републику Српску, у протеклих 24 сата пронађено их је 30. На подручју Полицијске управе Добој пронађени су мигранти из Египта и Сирије.

Посла је јутрос имала и полиција у Градишци, гдје је 12 миграната предато Јединици Граничне полиције. Највише их је, ипак, било у центру Бијељине, гдје је инспекторима за странце предато 15 миграната на даље поступање. У Градској управи Бијељина се надају да ће ускоро ријешити проблем илегалних миграната.

“И Влада Републике Српске и Градска управа у Бијељини је контактирана од стране неколико димпломатских мисија ових земаља одакле долазе мигранти. Ту смо првенствено били у контакту са Амбасадом Индије, која је одмах понудила да своје држављане који се затекну на територији Републике Српске, врати о свом трошку”, каже Милош Стевановић, градски менаџер Бијељине.

Идеју Министарства безбједности да се надирање илегалних миграната у БиХ спријечи интервенисањем Оружаних снага на границама, није подржало Министарство одбране, потврдио је АТВ-у Драган Мектић. Од Министарства одбране је тражио да предложе измјене Закона о одбрани, али и поред сагласности Предсједништва БиХ, није урађено ништа да се војницима омогући излазак на границе. 

“Ми смо се у Предсједништву договорили да отворимо процедуру употребе Оружаних снага на граници и у случају да ситуација ескалира да их употријебимо. Међутим, Министарство одбране није дало сагласност, ја ћу о томе обавијестити Предсједништво и ја их не могу натјерати. Предсједништво је врховни командант”, каже Драган Мектић, министар безбједности Босне и Херцеговине. 

Борис Јеринић, замјеник министра одбране одговара да ће ту идеју подржати тек на захтјев Предсједништва БиХ. За сада, у Министарству одбране не виде разлог да чување бх. граница буде у надлежности Оружаних снага. 

“Пракса ниједне земље није да војска чува границе. Има гранична полиција, има полиција. Ја опет не могу да говорим да ли ће доћи до измјене закона, ако дође до измјене закона, имаћемо законску обавезу у складу са законом да војска изађе на границе”, каже Борис Јеринић, замјеник министра одбране БиХ.

Душанка Мајкић, дугогодишњи члан Комисије за одбрану и безбједност каже да је евидентно да БиХ нема усаглашен план да се избори са мигрантском кризом. Оружане снаге би, тврди, на границе БиХ могле да изађу тек по конституисању нове власти.

“То није само потез Министарства одбране, то је потез Савјета министара, таква одлука се морала донијети у Савјету министара да се иде на то. То значи да постојећа власт није у стању ништа да доведе до краја, оставља земљу у тоталној агонији до послије завршетка избора и конституисања власти”, каже Душанка Мајкић, члан Комисије за безбједнсот Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине. 

У БиХ је од почетка године Служби за послове са странцима пријављено више од 13 хиљада илегалних миграната. Највише их је из Пакистана, Сирије, Ирана, Авганистана и Ирака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана