Мигранте кући шаљу у “пакету” по двоје

Ведрана Кулага Симић
Мигранте кући шаљу у “пакету” по двоје

САРАЈЕВО - Повратак илегалних миграната у земље њиховог поријекла јесте приоритет домаћих надлежних служби који се баве овим питањем јер је тренутна ситуација на терену, како истичу упућени, у потпуности под контролом.

Мигрантски притисак на БиХ знатно је смањен посљедњих мјесеци у односу на претходну годину, али се биљеже незаконити уласци, односно покушаји таквог преласка границе са територије Србије и Црне Горе. Међутим, имајући у виду далеко повољнију слику фокус је на депортацији, а о томе је и разговарано на састанцима крајем прошле седмице у Бриселу и Бечу, на којима је, између осталих, био и представник Министарства безбједности БиХ Саша Кецман.

Европска унија је, наиме, позитивно оцијенила започете процесе од стране БиХ на депортацији миграната у земље поријекла, али и укупну сарадњу са Министарством безбједности у управљању миграцијама. Ускоро се очекује и, како је потврђено, да ће финансијска средства ЕУ за депортације већих група бити оперативна да би се и ти послови могли реализовати јер је за сада могуће у “једном пакету” послати два мигранта уз пратњу, махом због ставова из авио-компанија.

Кецман за “Глас” каже да у БиХ борави између 2.000 и 2.500 миграната и да има осцилација, имајући у виду да њену територију углавном користе само за транзит на путу ка ЕУ. Ситуација на терену је поприлично, истиче, добра, а на знатно бољи ниво је подигнута и заштита границе, док је истовремено и дошло до промјене рута кретања. Све то, додаје, створило је услове да се сад прича махом о удаљивању миграната из БиХ.

Говорећи о састанцима који су одржани у ЕУ нагласио је да је ту акценат био на депортацијама и предусловима за те зацртане активности.

- Циљ јесте да изнађемо додатна средства како би та удаљавања могла да заживе у неком већем обиму. Мигрантска ситуација је под контролом и радимо на томе да новац што прије буде обезбијеђен и оперативан. Скупе су и карте те све друго што је дио тога - рекао је Кецман и додао да се преговара и даље о чартер летовима.

Припадници Службе за послове за странцима БиХ су депортовали укупно шест миграната - два из Пакистана и четири држављанина Марока. БиХ је прва у региону, односно на западнобалканској мигрантској рути, почела са депортацијама Пакистанаца, а на основу споразума о реадмисији са том државом. Из домаћих безбједносних служби раније су поручили да би и поред тренутне повољне слике требало бити на опрезу, а дио проблема са којим би могли да се суоче већ идуће године недавно је објелодањен у плану рада Службе за послове са странцима за 2023. годину. Посебан акценат у том документу стављен је на то да би Хрватска, до чијег тла бројни мигранти управо настоје доћи преко БиХ, требало да као чланица ЕУ постане и званично дио еврозоне.

Конференција

Друга Регионална конференција о дијалогу у вријеме мигрантске кризе требало би данас да буде отворена у Сарајеву. На скупу ће се окупити кључне особе из области миграција, азила и управљања границама из региона и ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана