Метеоролози издали упозорење на топлотни талас у Српској

Срна
Метеоролози издали упозорење на топлотни талас у Српској

БАЊАЛУКА - Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске издао је упозорење на изражени топлотни талас од 20. до 24. јуна, који ће условити врло високе дневне температуре ваздуха.

Како су навели, у наредном периоду бићемо под утицајем термобаричког гребена са југа уз притицање веома топлог ваздуха са југа Африке.

“Пред нама је изражени топлотни талас који ће условити врло високе дневне температуре. У већини предјела ће бити прва два дана од 28°С до 32°С, на југу и сјеверу око 35°С, затим од 30°С до 35°С/36°С, на југу и сјеверу, локално до 38°С. Највише температуре се очекују у уторак и сриједу, уз прави топлотни удар. На сјеверу и југу и ноћне температуре ће бити високе око и мало изнад 20°С, дакле биће присутна у тим предјелима тропска ноћ”, наведено је у ванредном метеоролошком билтену.

Даље се наводи да ће након тога јачати јужно висинско струјање и продубљавање висинске долине у западном Медитерану, уз притицање мање топлог ваздуха. На тај начин ће од петка (25.јуна) бити прекинут период врло високих температура, мада ће и након тог датума оне остати високе и љетне.

Стога, како су закључили – потребно је прилагодити активности температурној ситуацији, која за дјецу и старије значи избјегавање изласка напоље у натоплијем дијелу дана, адекватно одијевање, лагана одјећа, свјетли материјали, адекватна заштита од сунца и његовог УВ зрачења које ће бити високо, те редовна хидратација.

Истовремено, Федерални хидрометеоролошки завод БиХ издао је наранџасто упозорење због високих дневних температура ваздуха и врло високих вриједности УВ индекса који се очекују наредних дана у већем дијелу БиХ.

Упозорење се односи на период од 21. до 25. јуна од 12 до 17 сати.

Очекиване максималне вриједности дневних температура зрака су између 34 и 39 степени Целзијуса, наводи Федерални хидрометеоролошки завод БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана