Меркел: Сви имају шансу да постану чланови ЕУ

Агенције
Меркел: Сви имају шансу да постану чланови ЕУ

Берлин - Њемачка канцеларка Ангела Меркел, изјавила је да је идеја њене владе била да окупи представнике земаља Балкана у Берлину како би се показало како се од ситуације ''једни против других'' дошло до садашње ''једни са другима''.

Меркелова је, како се наовди у саопштењу из њемачке владе, увјерена да је Европа одиграла одлучујућу улогу на том путу до заједништва.

То је, према њеном чврстом убјеђењу, једино и било могуће тако што је свим тим земљама дата европска перспектива.

"То значи, сви имају шансу да постану чланови ЕУ'', изјавила је Меркелова поводом конференције на којој делегацију Србије предводи предсједник владе Александар Вучић.

У саопштењу њемачке владе каже се и да је данашња конференција у Канцеларској служби наставак самита у Дубровнику, на којем је Меркелова у јулу учествовала.

''Циљ иницијативе је да се ојача европска перспектива земаља западног Балкана. Потребни су нови импулси за привредни и државно-правни напредак, за сигурност и помирење држава у региону'', наводи се у саопштењу њемачке владе.

Пусић: Берлински састанак је буђење интереса ЕУ за земље регије  

Хрватска министрица спољних и европских послова Весна Пусић уочи Берлинског састанка поручила је како овај састанак значи поновно буђење њемачког интереса, те сигурност да напредак земаља регије према евроатлантским интеграцијама неће бити маргинализиран и заборављен, јавио је дописник Анадолу Агенцy (АА).

"Желимо да регија, у увјетима када су кризна жаришта другдје, на јужном Медитерану и у источном сусједству, остане на дневном реду Еуропске уније и земаља чланица јер сматрамо да процес реформи и процес приближавања чланству ЕУ и NATO-у није завршен и било би штетно регију маргинализирати", изјавила је министрица Пусић.

Нагласила да је Берлински сатанак позитиван показатељ односа према југоисточној Еуропи.

"Не очекујем конкретне одлуке везане уз неке пројекте, али очекујем неку врсту инвентуре типова пројеката и формата о којима би се могло у будућности разговарати. Очекујем да се дух интереса за југоисточну Еуропу пренесе на институције ЕУ и на нову Еуропску комисију, јер се састанак одиграва уочи састанка Еуропског вијећа на којем ће се одлучити о новом предсједнику ЕК, те о новом представнику или представници", изјавила је Пусић.

Пусић је истакнула како је Њемачка након дуго времена показала активни интерес за регију те да је то важно и добро, али је одбила карактеризацију да Њемачка покушава процесе у регији надзирати или контролисати.

"Хрватска чланством у ЕУ и NATO-у није престала бити дио регије, наше сусједство је питање наше властите стабилности. Ми смо врло активни у подстицању сусједних држава у провођењу реформи. Самом чињеницом да смо постигли чланство у ЕУ, показујемо да земље у овој регији могу бити успјешне и могу постићи тај циљ", поручила је Пусић и додала да је Хрватска има важну улогу, са свим земљама има постигнуте споразме о еуропској или еуроатлантској сурадњи.

Хрватска је у протеклом периоду у земљама регије помогла едуковати преко 5.000 државних службеника о чланству у ЕУ.

"Нема стабилне куће у нестабилном сусједству. Да би то осигурали дугорочно, треба осигурати стабилност и сигурност окружења и енергетску неосвисност", поручила је Пусић.

Убрзати реформе у оквиру регионалне сарадње 

Њемачки шеф дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је да ће на састанку министара иностраних послова земаља западног Балкана у Берлину бити ријечи о питањима која су пресудна за брзину и успјех приближавања западног Балкана ЕУ.

Штајнмајер је уочи састанка, који се одржава у оквиру конференције о западном Балкану, најавио да ће бити ријеч и о томе како земље у оквиру регионалне сарадње могу убрзати потребне реформе. 

"Драго ми је што моје колеге из свих земаља западног Балкана и други активни партнери долазе у Берлин. Ова конференција подвлачи да се Њемачка и даље са великим залагањем ангажује за цијели регион", рекао је Штајнмајер. 

Он је истакао да овај састанак потврђује опредјељеност Њемачке за ЕУ перспективу свих земаља западног Балкана.

"Осврћући се посебно на актуелне међународне кризе у нашем сусједству, желим се консултовати са мојим колегама о томе, како снажнијом јединственом европском спољном политиком можемо илустровати заједничке европске вриједности и интересе", рекао је њемачки шеф дипломатије. 

У оквиру конференције о западном Балкану, коју организује Влада Њемачке, Штајнмајер ће од 15.00 часова у својој резиденцији примити на консултације министре спољних послова, као и једног члана Европске комисије, саопштено је из њемачке Амбасаде у БиХ. 

Штајнмајер у вили "Борсиг" очекује долазак министара иностраних послова БиХ Златка Лагумџије, Србије Ивице Дачића, Словеније Карла Ерјавеца, Албаније Дитмира Бушатија, Хрватске Весне Пусић, Македоније Николе Попоског, Црне Горе Игора Лукшића, те самопроглашеног Косова Енвера Хоксаја. 

На састанак су позвани и аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц и европски комесар за проширење ЕУ Штефан Филе.

Након консултација у вили "Борсиг", министри спољних послова ће од 18.00 часова учествовати у програму конференције у канцеларији њемачког канцелара.   

Прије састанка разговарали су предсједавајући Савјета министара  БиХ Вјекослав Беванда и Александар Вучић, србијански премијер.

Током сусрета Беванда и Вучић разговарали су о данашњој конференцији о Западном Балкану и размијенили ставове о односима у регији. Састанку је присуствовао и Ивица Дачић, шеф србијанске дипломатије.

 Петрич: Промјене ће у БиХ доћи веома брзо 

Гостујући у емисији „Данас" Радија Босне и Херцеговине, некадашњи високи представник међународне заједнице у БиХ Волфганг Петрич изнио је главне поруке конференције у Берлину и циљеве тзв. новог приступа Њемачке и Европске уније (ЕУ) рјешавању кризе у региону, а посебно у БиХ. 

''Није могуће направити лакши пут у ЕУ јер онда нећете бити у стању преузети позитивне елементе из чланства у ЕУ. Прво морате успоставити функционалну власт. Држава не може себи допустити владе које плаћају, а које су првенствено бирократске, комплициране, И које не помажу развој привреде јер је превише препрека за развој'',  казао је Петрич. 

Додао је да је то оно што мора доћи из БиХ уз помоћ ЕУ те да ће конференција у Берлину послати веома снажну поруку регији и БиХ посебно. 

'' Не постоји могућност да се настави као до сада. Чак и ако наредни избори не донесу промјене, увјеравам вас да ће промјене д оћи у БиХ веома брзо'', поручио је Петрич.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана