Међу ухапшенима у акцији Палмира и Мухамед Порча

Горан Маунага
Међу ухапшенима у акцији Палмира и Мухамед Порча

Беч, Сарајево - Међу ухапшеним у акцији "Палмира", коју је у петак спровела аустријска полиција, налази се и Мухамед Порча из Сарајева, један од водећих људи вехабијске заједнице у Бечу, сазнаје "Глас Српске" од извора блиског безбједносним агенцијама.

- Порча је Висит Д. који се спомиње у извјештајима аустријске полиције и који важи за главног човјека терористичке организације Исламска држава за регрутацију младих муслимана у Европи - каже извор "Гласа".

Аустријска полиција је у неколико градова ухапсила 13 радикалних исламиста, од којих је неколико из БиХ, а један од главноосумњичених је вехабијски проповједник Мирсад Омеровић звани Ебу Тејма, из Тутина, којег терете да је одговоран за одлазак десетина младих у рат у Сирију. Према неким процјенама, сакупио је неколико стотина хиљада евра за рат у Сирији.

Осим Порче и Омеровића, који је боравио у Горњој Маочи, у акцији су ухапшени и Суад Рамић из Осмака код Тузле, који живи у Аустрији и Санди Суљић из Зенице, настањен у Грацу.

Тужилаштво у Грацу одредило је у суботу притвор од 48 часова за 13 ухапшених. Аустријски суд требало би да сутра донесе одлуку да ли ће ухапшенима продужити мјеру притвора до почетка судског процеса. Већина ухапшених је турског и чеченског поријекла, а осим држављана БиХ, има и оних из Македоније, Србије и Аустрије.

Порча има најјаче везе у Сарајеву, гдје је често долазио и састајао се са донедавним вођом вехабијске заједнице из Горње Маоче Нусретом Имамовићем. Занимљиво је да велик број његових прелазака Гранична полиција БиХ протеклих година није евидентирала.

- Он има подршку параобавјештајне службе у Сарајеву, чиме се објашњава и то да сваки други његов улазак у БиХ уопште није евидентиран. Његови контакти воде до највиших политичких структура и зато аустријски званичници користе његово кодно име, за разлику од осталих ухапшених из БиХ - тврди саговорник "Гласа".

Омеровић је, према писању аустријских медија, проповиједао у Аустрији и Њемачкој и важио је за особу блиску њемачком вехабији Пијеру Вогелу, као и Имамовићу. Наводе да му је особа за контакт у БиХ био Билал Боснић, који је наслиједио Имамовића након што је отишао у Сирију. Боснић је недавно ухапшен због организовања одлазака држављана БиХ на страна ратишта.

Из Омеровићевог родног Тутина потиче велики број вехабија које имају тијесне везе са вехабијама у БиХ.

Аустријски медији наводе да је током саслушања Омеровића приказан видео-снимак на којем он велича бившег вођу "Ал-Каиде" Осаму бин Ладена. Омеровић је рекао да "то није величање већ поглед на човјека којег у арапском свијету не посматрају као криминалца већ особу која им је дала слободу".

Истакнуто је да је током саслушања презентован и пресретнути снимак, да је његов бранилац, адвокат Ленарт Биндер рекао да је "садржај снимка конфузан", те да је Омеровић након хапшења тврдио да није регрутовао младе људе за џихад.

Аустријски медији наводе да Омеровићева дјеца носе мараме преко главе, а комшија је за њега рекао да је "изгледао сувише опасно" и да је био "бизаран". Наводе да стан од 108 квадрата изнајмљује за 800 евра годишње и посједује скупоцјен аутомобил. Жена му је аустријски држављанин и трудна је са њиховим шестим дјететом. Омеровић је и ухапшен у том стану, у згради коју је општина направила за смјештај социјалних случајева у насељу Донауштад.

Џемат Алтун Алем, гдје је он "столовао", сматра се центром аустријских вехабија. Медији наводе да је "имам сматран харизматичном особом која је веома популарна међу младима".

"Глас Српске" објавио је у фебруару 2010. да је Омеровић био у Горњој Маочи кад у полицијској акцији "Свјетлост" спроведеној у тој вехабијској заједници није нађен највећи дио наоружања јер је премјештено на основу дојаве из полиције.

Прије акције хапшења аустријска полиција спровела је интензивно пресретање комуникација и телефонских позива.

Суљић је био један од одговорних у компанији "Мед-бег", регистрованој у Цељу, која се бави посредовањем у запошљавању медицинског особља. Детаље у вези с том компанијом истраживала је словеначка полиција.

Након акције хапшења аустријска полиције наставља праћење особа које су повезане са џихадом и екстремним исламом. Акција је била усмјерена на бх. и чеченске вехабијске кругове који се сматрају главним у регрутацији џихадиста за Блиски исток. Истражиоци су надгледали најмање пет џамија које су у вези са избјеглицама и гастарбајтерима. Међу њима су џамије и мјеста за молитву у Линцу, Велсу и Трауну.

Директор Полиције РС Гојко Васић каже да све полицијске агенције у БиХ спроводе активности које се односе на борбу против тероризма.

- У овом случају најважнији дио посла имају Обавјешајно-безбједносна агенција и Агенција за истраге и заштиту (SIPA) БиХ. Полиција РС прикупља податке о евентуалним терористима и отвара истраге - каже Васић.

Акција која је изведена по налогу Окружног суда у Грацу је највећа полицијска акцији у послијератној историји Аустрије.

Њемачка

Њемачки министар правосуђа Хајко Мас изјавио је да су њемачке власти покренуле истрагу против 300 лица осумњичених да су повезани са Исламском државом.

Директор њемачке контраобавјештајне службе Ханс-Георг Масен рекао је прије седмицу да је најмање 60 Нијемаца погинуло у сукобима у Сирији и Ираку борећи се на страни Исламске државе. Додао је да се близу 550 Нијемаца придружило џихадистима, а да се њих 180 вратило у Њемачку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана