Машовић опструише ревизију костурница

Горан Маунага
Машовић опструише ревизију костурница

Сарајево - Вршилац дужности предсједавајућег Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић и даље на сваки начин опструише наредбу Тужилаштва БиХ о ревизији у костурницама, тврде српски представници у Институту.

Предсједавајући Савјетодавног одбора Института Милан Мандић напомиње да се очекује да ревизија резултује откривањем, односно идентификовањем великог броја Срба и да зато Машовић настоји да ревизија не обухвати Н.Н. тијела која су сахрањена у судским парцелама и која највјероватније уопште нису судско-медицински обрађена.

Прецизира да је Машовић избјегао да присуствује већини састанака на којима је дневни ред подразумијевао ту тему.

- Машовић је потпуно незадовољан процесом ревизије у 11 костурница у БиХ која, како је рекао, не тече онако како је он то замислио. Због тога, кад је ријеч о томе, он више ни с ким не комуницира - каже Мандић.

Додао је да је Машовић већ избјегао присуство на неколико састанака представника Института, Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) и тужилаштава у БиХ.

- Моћници из бошњачких партија активно раде на укидању Института након што су пронађене скоро све бошњачке жртве и процесуирани припадници српског народа који су чинили злочине над Бошњацима. Сад кад је дошао ред да се нађу српске жртве и процесуирају ратни злочинци Бошњаци, па им Институт више не треба - истиче Мандић.

Додаје да Машовић одавно умањује број убијених Срба.

Члан Колегијума Милутин Мишић сматра да су власти у Федерацији БиХ опструкцијом постигле то да се "више не траже тијела несталих, већ сакривених Срба".

Машовић није одговарао на наше телефонске позиве.

Лажни подаци

"Глас Српске" објавио је да је Машовић прослиједио податке Институту за истраживање злочина против човјечности и међународног права Универзитета у Сарајеву о свега 11 ексхумираних припадника српског народа на подручју Мостара, иако Институт располаже подацима о 51 убијеном и ексхумираном Србину на том подручју.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана