Мањи намети привреди, ефикасније трошење буџета

Свјетлана Шурлан
Мањи намети привреди, ефикасније трошење буџета

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске усвојила је у петак сет реформских закона којима се растерећује привреда и јача одговорност за ефикасно и ефективно коришћење буџетских средстава.

Предсједник парламента Српске Недјељко Чубриловић казао је да је пред посланицима било 13 нацрта закона, од којих је осам нових закона, а пет измјена постојећих закона.

- Разматране су и измјене Закона о фискалним касама. Циљ свих ових закона је смањење дажбина, прије свега директних пореза, да би се предузећима омогућило ефикасније пословање - истакао је Чубриловић и додао да ће закони ићи у јавну расправу и да ће бити прилике да се амандмански дјелује како би закони били прихватљивији и спроводљивији.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да не постоје концепцијске разлике између позиције и опозиције о питању којим путем треба да иде РС када је ријеч о финансијском сектору. Додао је да је било много приједлога и сугестија о којима ће се разговарати током јавне расправе и које ће Влада размотрити.

Поводом Нацрта закона о фискалној одговорности који су посланици јуче разматрали, Тегелтија је казао да је циљ ограничавање јавне потрошње и јачање одговорности и ефикасности трошења буџетских средстава.

- Предвиђено је оснивање фискалног савјета РС као независног органа који оцјењује кредибилитет фискалне политике - истакао је Тегелтија.

Предсједник Клуба посланика ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да се не види процјена колико ће коштати рад фискалног савјета, док је по питању одговорности трошења буџетских средстава шеф посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао да се "прекорачења праве у свим министарствима, што стално потврђују и ревизори".

Посланик НДП-а Драган Чавић сматра да је веома важно да се спроведе јавна расправа и "дисциплинује јавни сектор".

- Очекујем да се дисциплинују јавна предузећа, да ревизор обиђе све, па да видите тамо циркуса - рекао је Чавић.

Током расправе посланици су често расправљали о темама које нису на дневном реду, па се из опозиције могла чути прича о спрези власти с криминалним организацијама, док су из позиције истицали да опозиција прича једно те исто и то само због директног телевизијског преноса сједнице.

Потпредсједник Владе РС Антон Касиповић упозорио је да је потребно водити конструктивну расправу, јер разговор којим се омаловажава, дискредитује и вријеђа не води никуд.

Фискалне касе

Народни посланици разматрали су и измјене Закона о фискалним касама, што је опозиција искористила за критиковање власти због увођења фискализације за коју су истакли да није дала ефект, те да је  оштетила привреду за више од 100 милиона КМ.

Током расправе, посланик СРС-а РС Миланко Михајлица је у скупштинску салу донио двије фискалне касе, за које је рекао да је "то чудо технике" требало да заустави сиву економију у РС, утају пореза и "напуни" буџет, али да се то није десило. Додао је да је те двије касе желио да поклони посланицима Илији Стеванчевићу и Војину Митровићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана