Мање радних сати умањује и плате

Анита Јанковић Речевић
Мање радних сати умањује и плате

БАЊАЛУКА - Отежано пословање узроковано епидемијом вируса корона у већини грана привреде утицало је на пад обима посла, због чега су поједини послодавци у Српској прибјегли смањењу броја радних сати запослених, што ће се аутоматски довести до мање зараде радника.

Предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић каже да готово да нема сектора који се не сусреће са проблемима у пословању. Према његовим ријечима, мањи обим посла евидентан је у индустријским гранама као што су дрвна, обућарска, металска па чак и дио прехрамбене, истичући да су највећи проблеми у услужним дјелатностима.

- Тренутно има мање посла и послодавци ће, у зависности од тога колико ће криза трајати, тражити рјешења која могу ићи у правцу смањења плата или броја радника. Могуће је и смањење броја радних сати, што утиче на укупну зараду радника, али то не бих третирао као смањење плата - рекао је Тривић и додао да није чуо да неки послодавац размишља о смањењу плата те да ће такав сценарио, уколико не буде проблема након маја, бити избјегнут.

Предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС Данко Ружичић каже да у овој грани привреде поједини послодавци размишљају о скраћивању радног времена, а једна фирма је већ повукла такав потез.

- Једно дервентско предузеће радницима је понудило анекс уговора о раду о скраћивању радне седмице са 40 на 32 часа, што одмах значи мању плату и мањи износ пензијског осигурања. У том анексу уговора, који важи за мај, јун и јул, наведено је да у периоду његовог важења најнижа плата неће износити 520 КМ, већ да ће бити сразмјерна времену проведеном у фабрици, тако да ће они који буду имали минималан број радних сати добити 390 марака. Могуће је да ће радници имати прековремене сате и зарадити више - рекао је Ружичић. Он је додао да се неке фирме сусрећу са смањивањем наруџби из раније потписаних уговора са партнерима из Европе, а има и најава да ће неки имати мање лон послова у августу и октобру.

- То би ишло на штету радника јер не добијају плате из неког имагинарног фонда, већ на основу онога што произведу, а послодавци продају и наплате. Све то ће зависити од опоравка економије западних земаља - каже Ружичић.

Предсједник Конфедерације синдиката металаца и рудара РС Обрад Белензада затражио је јуче од Владе Српске да не дозволи смањење плате у привреди. Он је нагласио да је синдикат добио информације из неких предузећа да се покушавају смањити лична примања, истакавши да неће прихватити такве потезе послодаваца јер се терет кризе мора поднијети равномјерно.

- Тражимо од Владе да нађе начина и не дозволи то - рекао је Белензада.

С друге стране, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић тврди да нема најава о смањењу плата у том сектору.

- Плата није била снижена у априлу, а неће бити ни у мају - казао је Пеулић.

Мање износе на платним листама не би требало да добију радници запослени у грађевинарству, као и трговини, угоститељству и услужним дјелатностима.

- Плате у трговини су задржане на нивоу какав је био у претходном периоду. У угоститељству, које је највише настрадало, нема најава да ће за мај доћи до смањења. Лош знак је да се биљежи мали промет и ако се овако настави, могли би се појавити проблеми у функционисању, али борићемо се да не дође до тога - рекао је предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горан Савановић.

Завршен посао за март

 

У Пореској управи РС истичу да су завршили свој дио посла када је ријеч о уплати пореза и доприноса за март пореским обвезницима који испуњавају услове, те да су за тај мјесец обрадили свих 8.652 захтјева.

- До сада смо за исплату најниже плате за април обрадили захтјеве на износ већи од пет милиона КМ за око 7.000 радника и те податке прослиједили Фонду солидарности који већ врши исплате - истакли су у Пореској управи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана