Мање бирократије доноси бржу услугу јавне управе

Свјетлана Шурлан
Мање бирократије доноси бржу услугу јавне управе

Бањалука - Грађани и привредници у Српској убудуће ће мање чекати на рјешавање њихових предмета у локалним и републичким институцијама, а већ десети дан послије предаје захтјева биће обавијештени ако је неопходна допуна документације да би посао био завршен.

Влада РС утврдила је јуче измјене Закона о општем управном поступку којима су дефинисани рокови за поступање институција.

Министарка управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић рекла је да измјеном закона желе да поједноставе процедуру и побољшају ефикасност управе.

- Циљ је да управа буде што доступнија грађанима. Када странка достави органу захтјев, он је обавезан да у року од десет дана обавијести странку да ли је документација потпуна или не. Ако нису достављена сва потребна документа за рјешавање предмета, даје се рок од седам дана за допуну предмета. Након тога тече поновни рок од 30 дана, а ако не буде допуњена документација, сматраће се да захтјев није поднесен - рекла је Решићева.

Подсјетила је да је и до сада рок за рјешавање предмета био 30 дана, али да је најзначајнија новина да ће сада странка бити активно укључена у цијели процес како би на вријеме могла реаговати.

- Странка ће десети дан знати судбину свог предмета и да ли нешто недостаје или не. Привредници и грађани су се највише жалили управо на недостатак тих информација и то желимо да промијенимо - нагласила је Решићева.

Измјене закона отварају могућност и да странка електронским путем може доставити документа институцијама.

- Градови и већина развијених општина ће то вјероватно одмах прихватити, али морамо бити свјесни да неће сви одмах моћи то да реализују и зато смо оставили обје могућности - и досадашњи начин и електронски - истакла је Решићева.

Измјенама закона дефинисано је и право на одрицање од жалбе. То значи да, ако једна од страна каже да се неће жалити, не мора бити чекан истек рока од 15 дана за жалбу, већ ће рјешење одмах постати правоснажно.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да је скраћивање рокова управних поступака био захтјев пословне заједнице.

- Прошло је већ доста времена од када смо испоставили тај захтјев, али важно је да је он прихваћен. Битно је да рокови буду скраћени и да се беспотребно не губи вријеме на чекање рјешења. Раније је била пракса да тек послије истека рока од 30 дана странка буде обавијештена да недостаје неки документ. На тај начин је беспотребно губљено много времена јер је цијела процедура ишла испочетка - истакао је Благојевић и додао да привредници поздрављају одлуку Владе да испоштује њихов захтјев и уђе у измјене Закона о управном поступку.

Потпредсједник Савеза општина и градова РС и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је измјена закона добар потез.

- До сада су процедуре биле предуге и новим роком све ће бити убрзано. Ми у локалним заједницама смо у служби грађана и треба то да покажемо. Морамо све убрзати и поједноставити колико је год могуће. Овај потез ће убрзати не само рјешавање личних захтјева грађана већ и отварање предузећа и олакшати рад привреде - истакао је Ђуревић.

Влада је утврдила и измјене Закона о матичним књигама, а које такође скраћују процедуру и дефинишу право на одрицање од жалбе.

- Новина је обавеза матичних служби да размјењују податке по службеној дужности. Важно је и што ће за новорођену дјецу рок за издавање јединственог матичног броја бити осам, умјесто досадашњих 15 дана - рекли су у Влади и додали да се измјенама оба закона скраћују рокови, институције отварају према грађанима и побољшава ефикасност управе.

Бањска рехабилитација

Влада РС дала је сагласност за пројекат бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца за ову годину, за шта ће бити обезбијеђено 300.000 КМ.

- Пројектом је предвиђено упућивање до 600 ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца у бањско-климатске здравствене установе од 1. маја до 30. септембра. Боравак у бањама трајаће десет дана. Јавни позив за избор корисника бањске рехабилитације требало би ускоро да буде објављен - рекла је шефица Бироа за односе с јавношћу Владе РС Вера Сајић и подсјетила да је од 2005. године, када је уведен овај програм, на бањској рехабилитацији било 7.085 особа.

Донација из Србије

Влада РС је разматрала и информацију о употреби 5,5 милиона евра које је донирала Влада Србије. У информацији је наведено да су до краја марта донесене одлуке о финансирању пројеката за 20 локалних заједница, да је са 19 закључен споразум, а да су у њих пет спроведене процедуре јавних набавки и изабрани извођачи радова.

Влада се упознала и са планом пословања "Аеродрома РС" за период 2018 - 2020. година којим је предвиђено да буде задржана Владина годишња субвенција од 1,9 милиона КМ за задржавање лета Београд - Бањалука и увођење нових линија ка неколико европских дестинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана